Friday, May 14, 2010

Stiinta Romaneasca Intre Miracol Si Tradare

Imunomod -Un medicament de exceptie, pe drumul exilului

Daca nu ati aflat inca de existenta lui, cititi-i biografia si folositi-l cat mai exista in tara. In maximum un an, va fi produs in strainatate, iar romanii il vor cumpara pe valuta!


A fost odata un leac popular


Pe d-na dr. Elena Ionascu, inventatoarea medicamentului Imunomod, am cunoscut-o in urma cu doi ani, la Craiova. Mi-a relatat atunci, intr-un interviu publicat in "Formula As", cum a descoperit secretul serului care salveaza vieti, fara sa-i banuiasca, la vremea aceea, eficienta

: "Aveam o rana foarte veche in nas, care nu se vindeca, orice tratament aplicam. O batranica, venita la dispensar cu nepotica sa, m-a auzit plangandu-ma de suferinta mea si m-a sfatuit sa-mi prepar o alifie dintr-o anumita planta.
N-am dat prea multa importanta acestei intalniri; totusi, cand rana a inceput sa sangereze continuu, provocandu-mi dureri insuportabile, m-am apucat sa studiez din punct de vedere biochimic si medical acea planta. Oprindu-ma la principiile active componente, mi-am dat seama ca le pot extrage prin alte metode decat cele populare si am trecut la treaba...

Printr-un procedeu laborios, am reusit sa extrag din 6 kilograme de planta circa 30 de grame de substanta activa. Am realizat astfel un ser injectabil si, dupa un tratament de scurta durata, rana mi s-a vindecat complet. Repetandu-mi analizele, am observat o adevarata crestere
a valorilor testului imunologic, care erau foarte scazute inainte de tratament.

Atunci am inceput adevarata cercetare a acestui produs

Toate acestea se intamplau in anul 1982, iar de atunci si pana in prezent, d-na dr. Elena Ionascu si-a pus in slujba inventiei sale tot timpul liber si putinele resurse banesti de care dispunea. Un adevarat tur de forta, intre programul de la dispensar, educatia celor cinci copii, treburile gospodaresti si munca de cercetare.
Perfectionarea produsului s-a facut pas cu pas, in urma studiilor facute pe mai multe grupe de boli. Experientele realizate pe cobai au evidentiat faptul ca, in cazul unor boli induse, tratamentul cu Imunomod a regenerat functiile hepatice si renale si celulele sangvine. Institutul "Cantacuzino" si-a dat girul pentru acest produs, rezultatele fiind considerate foarte bune.

In 1992, aflandu-se in vizita la fiica sa - casatorita in Italia -, d-na dr. Ionascu a intreprins o serie de analize chimice sofisticate ale produsului, la un prestigios institut de cercetare din Roma.
Specialistii italieni au conchis ca Imunomod nu are nici un fel de toxicitate, nu este alergic si nu are efecte secundare, fiind tolerat foarte bine de organismul uman. Pornind de la aceste concluzii, italienii au fost primii care s-au aratat interesati de cumpararea produsului.

Dar n-au fost singurii... Japonezii, germanii si americanii, care au aflat intr-un fel sau altul de rezultatele tratamentului cu Imunomod, au facut si ei oferte generoase, insa fara succes.
"Cum, adica romanii sa cumpere un medicament romanesc pe valuta? Nici nu ma gandesc!" - a fost raspunsul Elenei Ionascu. S-a intors in tara si, adunand rezultatele testelor facute pana atunci, a facut nenumarate memorii la forurile competente si a batut la usi vesnic inchise (Directia Sanitara, Ministerul Sanatatii etc.), fara a primi nici un raspuns, fara a fi bagata in seama.

Fiindca nu putea finanta proiectul de omologare al produsului, a cesionat cererea de brevet de inventie firmei "Romuniversol" din Satu-Mare. La momentul realizarii primului interviu cu d-na Elena Ionascu, am intrebat-o cu toata sinceritatea daca este sigura ca aceasta firma nu are alte intentii, gandindu-ma la lipsa de scrupule a afaceristilor romani. Mi-a raspuns atunci:

"O, nici sa nu va ganditi la asa ceva! Eu ma pricep la oameni. Ei sunt ardeleni, sunt oameni cinstiti. Au cumparat deja utilaje pentru extragerea substantelor active din plante. De altfel, au investit pana acum peste 140 de milioane de lei numai pentru testele de toxicitate, care au durat doi ani. Firma este momentan in blocaj financiar, dar va continua finantarea cercetarilor, cand situatia se va imbunatati. Am o incredere oarba in acesti oameni.
Din 1995 se duce lupta asta. La Institutul de Cercetari Chimico-Farmaceutice s-au facut analizele medicamentului si i s-au dat aprobarile de rigoare. Documentatia urmeaza a fi depusa la Comisia Medicamentului. Ar fi ilogic sa se opreasca tocmai aici, la un pas de omologare".

"M-am tot lovit de amanari, ironii si jigniri, tocmai din partea celor care ar fi trebuit sa ma ajute mai mult. Cat sa mai suport starea aceasta de lucruri, cand vad ca orice as face nu imi pot vedea visul realizat? Am 72 de ani. Vreau sa apuc sa vad Imunomod-ul in farmacii."

O rusinoasa tentativa de furt

Octombrie, 2001. Ma aflu din nou la Craiova, fata in fata cu aceeasi fiinta modesta, fragila, dar plina de energie, in ciuda celor 72 de ani pe care ii are. In timpul care a trecut, Imunomod-ul a depasit faza initiala de experiment, devenind un medicament cu rezultate uluitoare. Dosarele cu cazuri rezolvate ocupa un intreg perete al locuintei doctoritei pensionare.

"Aparitia interviului in revista mi-a schimbat viata, pur si simplu. Am primit enorm de multe scrisori si telefoane de la persoane disperate, ajunse de nevoi si doborate de boli carora nu le mai gaseau leac. Nu eram pregatita sa raspund solicitarilor atator mii de oameni. Li se citea in glas suferinta, dar si speranta pe care si-o puneau in tratamentul cu Imunomod.

Va spun sincer, nici macar eu, in calitate de medic, cat mi-am desfasurat activitatea, nu am intalnit atatea diagnostice... De unele boli nici macar nu auzisem, le-am cautat in tratatele de medicina sa vad despre ce-i vorba. Dar, multumesc lui Dumnezeu, la peste 90% din cazuri rezultatele au fost excelente."

Nu acelasi lucru se poate spune despre stadiul de fabricare a medicamentului. Increderea oarba in oamenii care s-au angajat sa-i realizeze proiectul, despre care-mi vorbea acum doi ani, s-a transformat intr-o mare deceptie. D-na Ionascu nu vrea sa-si aminteasca amanuntele acestui incident. Imi spune doar ca s-a ajuns la tribunal, ca si-a recastigat dreptul asupra inventiei atat la primul proces, cat si la ultimul, desfasurat la Curtea de Apel. Recunoaste cu tristete ca a pierdut foarte mult timp.

"Daca as fi stiut de la bun inceput ca asa vor evolua lucrurile, incercam sa fac ceva, sa dau altcuiva cererea de brevet, sa produca Imunomod-ul. Dar d-l prof. univ. Nicolae Muresan m-a convins sa i-o cesionez fratelui sau, patronul firmei din Satu-Mare, urmand ca dansul sa se ocupe de omologarea medicamentului si, dupa aprobarea lui pe piata, eu sa beneficiez de un procent din vanzari. Am fost de acord, fiindca noi nu avem bani pentru un astfel de proiect, iar atata lume sufera degeaba, cand ar putea beneficia de un tratament eficient si sigur.

Voiam ca Imunomod-ul sa ajunga mai repede in farmacii, sa fie la indemana tuturor, fara sa fiu nevoita sa-l produc inserie mica si, sa patesc si eu ceea ce au patit in ultima perioada alti medici care nu au vrut altceva decat sa-si ajute semenii (exemplul d-lui dr. Andrei Olinescu, inventatorul medicamentului Cantastim, sau a d-lui dr. Corneliu Niculescu, realizatorul medicamentului Nicolit, ambii contestati vehement de autoritatile medicale, in ciuda efectelor terapeutice remarcabile obtinute in tratamentul unor boli grave - n.a.).

Vedeti si dvs. in ce conditii traim. De unde sa scot eu cateva miliarde de lei, cat trebuie pentru definitivarea cercetarilor toxicologice si pentru studiile clinice? Cand aud de astfel de sume, mie mi se face rau. M-am bazat pe cinstea acelui om, caruia i-am cesionat cererea de inventie. Niciodata nu am controlat ce face... Primeam cate un telefon, o data la cateva luni de zile. Ultima data, spunea ca a platit toate taxele si a demarat procesul de omologare.

bbInsa la Institutul de Cercetari Chimico-Farmaceutice, unde s-au facut testele de toxicitate, nu se mai stia nimic de d-l Muresan de cateva luni de zile, iar ultimele plati nu fusesera onorate. Am vrut sa iau legatura cu dansul, sa vad care este situatia, dar mi-a fost imposibil sa-l gasesc. Intr-un tarziu, mi-am dat seama ca voia sa-si insuseasca brevetul si astfel am ajuns la procesele despre care va vorbeam. Am depus la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci o noua cerere de brevet, in decembrie 2000. Oricum, adusesem imbunatatiri substantiale produsului, in urma observatiilor clinice pe care le-am facut in ultimul timp.

La o luna dupa ce am depus cererea, cei de la Osim, cautand in baza lor de date produse similare sau asemanatoare, si-au dat seama ca proiectul meu este unic ca mod de gandire si mi-au sugerat sa-l protejez prin Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Fiica mea din Italia mi-a dat suma necesara - echivalentul a 1000 Usd - si acum astept sa vina de la Geneva acel brevet (nu stiu exact cum se numeste) care imi atesta toate drepturile asupra inventiei.

Poate ca n-as fi facut atatea demersuri si, mai ales, atatea cheltuieli, dar prea multi oameni s-au aratat interesati de reteta medicamentului, gandindu-se probabil numai la castigul pe care l-ar putea obtine de pe urma vanzarii lui. Nu mai am incredere in nimeni... Toti cei cu care am vrut sa colaborez au dorit, intr-un fel sau altul, sa ma pacaleasca. Tare pacatoasa-i lacomia asta a oamenilor!
La fel ca si ignoranta forurilor competente din Ministerul Sanatatii si Familiei, care nu-si dau girul pentru aceste produse romanesti, a caror eficienta este clar dovedita, aproband in schimb cu larghete masive importuri de medicamente occidentale, in dauna industriei romanesti.

Ar trebui ca Statul sa se implice mai mult in cercetare, sa finanteze proiectele viabile, pentru ca astfel va castiga si faima internationala, si fonduri suplimentare la Bugetul de Stat, ca sa nu mai vorbesc de sanatatea propriilor cetateni, de care, din pacate, nu se mai ingrijeste nimeni in tara asta."

"Ne minunam, privind stirile de la televizor, de nu stiu ce inventie straina, fara sa ne gandim ca, de multe ori, aceeasi inventie zace de ani de zile in sertarul cine stie carui minister romanesc, fara sa fie bagata in seama de cei care ar trebui sa o sustina."

Cu inventia sub brat, spre Italia

"Am fost anul trecut in Italia, la fiica mea, si am vizitat cateva companii farmaceutice, carora le-am prezentat proiectul medicamentului, rezultatele testelor de toxicitate si o parte din cazuistica. Nu le-am spus din ce planta extrag principiile active, dar s-au mirat tare mult ca o singura planta medicinala poate avea asemenea efecte in tratament.

Comisiile de medici, chimisti si farmacisti care au verificat cazuistica prezentata au fost incantate de rezultate si am primit pe loc oferte pentru a produce medicamentul acolo. Mi s-a spus ca, daca obtin avizul de proprietate intelectuala de la Geneva (care atesta ca nu mai exista un produs asemanator pe plan mondial), orice companie farmaceutica din Occident va dori sa produca Imunomod-ul. Asta, deoarece legislatia lor este mult mai permisiva, putandu-se demara fabricarea medicamentului doar pe baza testului de toxicitate.

Fiind vorba de un produs natural, fara efecte secundare sau contraindicatii, pana si formele de introducere pe piata sunt mult simplificate. Am discutat cu conducerea companiei, care m-a asigurat ca Imunomod va fi produs dupa cele mai noi norme internationale in vigoare, totodata asumandu-si si cheltuielile pentru experimentarea pe cazuri clinice.

Am cerut un singur lucru: sa se pastreze formula naturala a produsului, sa nu se incerce sintetizarea principiilor active componente. Momentan, astept rezultatul cererii depuse la Geneva, apoi cred ca ma voi muta in Italia, unde se va produce medicamentul. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit. Tot timpul am vrut caImunomod sa fie un medicament romanesc, destinat in primul rand romanilor. Insa, cum va spuneam si la prima noastra intalnire, m-am tot lovit de amanari, ironii si jigniri, tocmai din partea celor care ar fi trebuit sa ma ajute mai mult.

Cat sa mai suport starea aceasta de lucruri, cand vad ca orice as face nu imi pot vedea visul realizat? Am 72 de ani. Vreau sa apuc sa vad Imunomod-ul in farmacii. Sa am multumirea sufleteasca a umilei mele contributii la sanatatea omenirii. Sa stiu ca oricine are nevoie de acest medicament si-l poate procura la un pret mic, beneficiind in schimb de efecte terapeutice maxime. Poate ca studiile clinice ii vor descoperi si alte indicatii terapeutice, la boli pe care eu nu le-am putut experimenta. Asta-i visul meu si nu mi-l poate lua nimeni.

Ma doare sa vad cum s-au furat de-a lungul timpului atatea inventii valoroase, fara sa se recunoasca meritul inteligentei romanesti. Cazuri sunt multe... E de ajuns sa amintesc aici proiectul motorului cu reactie al lui Henry Coanda, care pana in timpurile noastre a ramas baza propulsiei avioanelor. Ce sa mai vorbim de descoperirea insulinei de catre ilustrul doctor Nicolae Paulescu?

Poate ca putina lume stie ca teoria lui, prezentata la un congres medical international desfasurat la Paris, a fost preluata imediat de catre occidentali, care, dispunand de o tehnologie avansata, au sintetizat insulina, care a ramas pana azi cel mai eficient medicament in diabet. S-a rezolvat astfel o problema mondiala, medicii canadieni au primit mult-ravnitul Premiu Nobel pentru Medicina, iar Paulescu a fost dat uitarii. Si exemplele pot continua...

Stam cu mainile-n san, dar ne minunam, privind stirile de la televizor, de nu stiu ce inventie straina, fara sa ne gandim ca, de multe ori, aceeasi inventie zace de ani de zile in sertarul cine stie carui minister romanesc, fara sa fie bagata in seama de cei care ar trebui sa o sustina. Pacat ca se intampla astfel de lucruri!

Noi, romanii, suntem destepti, inventivi, avem o mare capacitate de adaptare la orice situatie, dar ne-am obisnuit sa ne plangem singuri de mila si sa asteptam sa ne rezolve altii problemele. In curand, toata inteligenta romaneasca va emigra. Nu stim sa ne pastram valorile, asta e!"

Despre Imunomod, la prezent

- D-na dr. Ionascu, care din bolile tratate de dvs. au cedat la Imunomod? Exista un "top" al eficientei medicamentului?

- Eficienta acestui medicament s-a observat in primul rand in bolile de piele: eczeme, herpesuri, radiodermite, lichen Ruber-plan, pemfigus, eritem polimorf, keratodermite, sclerodermii, ihtioze, vitiligo, lupus eritematos, psoriazis etc. - in cateva luni de tratament dispar de parca nici macar n-au fost, dar rezultatele sunt vizibile inca de la inceputul tratamentului.
Vindecari spectaculoase s-au inregistrat in bolile hepatice (hepatite virale - indiferent de virus, hepatite alcoolice, ciroze), bolile neurologice (psihoze, epilepsii, pareze, paralizii etc.), bolile de sange, bolile endocrinologice, tumorile benigne si maligne (in special cand tratamentul este asociat cu citostatice), leucemii.

Tratamentul aplicat bolnavilor infectati cu virusul Hiv a dat rezultate neasteptat de bune, valorile specifice modificandu-se simtitor, de la zi la zi as putea spune, pana cand virusul (in unele cazuri) ajunge sa nu mai fie depistat la analize. In cazul cancerelor, indiferent de stadiu sau localizare, tratamentul cu Imunomod ajuta atat preoperator, pentru diminuarea dimensiunilor tumorii, cat si in timpul tratamentului cu citostatice, eliminand practic efectul toxic al acestora.

- Imunomod poate fi folosit si profilactic?

- Este chiar indicat, in special toamna si primavara, cand imunitatea este scazuta (luna octombrie si perioada februarie-martie), pentru fortificarea organismului, dar si pentru a preveni - acolo unde este cazul - puseele de schizofrenie, crizele de ulcer, recidiva psoriazisului etc., care de obicei se manifesta in aceasta perioada. Am ajuns la aceasta concluzie dupa o serie de studii facute intr-o stransa colaborare cu un grup de medici, care s-au convins singuri de eficienta tratamentului.

Multi dintre ei imi fusesera pacienti si s-au vindecat de boli grele, la care tratamentele alopate aplicate au fost ineficiente. Acum, imi trimit pacienti cu diagnostice mai complicate, daca observa ca tratamentul recomandat de ei nu are nici un efect notabil intr-un timp scurt sau daca tratamentul impune un fond imunitar ridicat.

- Cate doze de Imunomod sunt necesare pentru un tratament complet?

- Nu se poate vorbi de un tratament standard. Durata tratamentului, doza de medicament si modul de administrare difera de la caz la caz, in functie de diagnostic, stadiul bolii, sexul, varsta si greutatea pacientului. De exemplu, la bolile de piele cronicizate, vechi de ani de zile, sunt necesare cel putin 100 de doze, pentru a putea vorbi de o vindecare totala.

La cancere - la fel. Rezultatele se vad chiar de la inceputul tratamentului: boala este stopata si tumora se reduce treptat, pana dispare total. Apoi, pacientul va urma un tratament de intretinere indelungat, uneori toata viata, care presupune injectarea unei doze la fiecare doua saptamani sau chiar mai rar, in functie de rezultatele analizelor de laborator.

- Fara a incerca sa va impresionez sau sa va intorc din drumul pe care ati pornit, mi-as permite sa va intreb ce se va intampla cu bolnavii care sunt inca in tratament. Ce vor face ei fara Imunomod?

- Ei, n-o luati asa in tragic... Mai este inca destul de mult pana la plecarea mea definitiva. Tuturor bolnavilor pe care-i am sub observatie le voi asigura continuitatea tratamentului, indiferent de efortul care-l presupune acest lucru. De altfel, in ultimul timp, am lucrat la simplificarea schemei de tratament si am realizat trei tipuri de conditionare a Imunomod-ului, in functie de bolile carora li se adreseaza.

"Baza", extractul in sine, a ramas acelasi, insa la fiecare tip in parte am adaugat principii active care sunt destinate organului bolnav. Cel mai rapid efect il are Imunomod-ul injectabil, insa pentru copii am facut o solutie buvabila, fiindca am si eu nepoti si stim cu totii cat de frica le este micutilor de acul seringii... Acum, ma tot gandesc la o noua forma de administrare, respectiv in capsule, pentru a usura administrarea in cazul bolnavilor care sunt tintuiti la pat.

La revedere, patria mea!

La plecare, ma opresc in fata rafturilor incovoiate de greutatea dosarelor cu cazuistica adunata de-a lungul vremii. Observ ca sunt ordonate frumos, la fel ca acum doi ani: in ordine alfabetica, dosare cu boli si pacienti. Rasfoiesc cateva fise si descopar alte afectiuni vindecate sau ameliorate considerabil de acelasi miraculos Imunomod:

sechele dupa accidente vasculare, encefalite, nevralgii, cefalii rebele, insuficienta circulatorie vertebro-bazilara, astm bronsic, bronsectazii, boli pulmonare cronice, alergii, Hodkin, limfom non-Hodkin, talasemie minora, distrofii musculare, aplazii medulare, infectii urinare, infectii cronice, Tbc, Parkinson, poliartrite reumatoide, spondilite, poliartrite psoriazice, artrite juvenile, arterite, scleroza in placi, neoplazii, discromii, diabet zaharat tip I si Ii, diabet insipid, insuficienta cortico-suprarenala, dislipidemii, impotenta sexuala. Fiecare caz este insotit de analize de laborator, ecografii, electroencefalograme, radiografii, electrocardiograme, bilete de iesire din spital, declaratii, scrisori de multumiri.

Din randul suferinzilor de boli dermatologice, multi pacienti care au apelat la tratamentul cu Imunomod s-au lasat fotografiati inainte si dupa tratament. Impactul vizual este coplesi-tor si-l veti sesiza si dvs. in cele ce urmeaza. Am ales, la intamplare, cateva fise ale bolnavilor si am rugat-o pe d-na Elena Ionascu sa-mi dea voie sa le pastrez.

"Luati-le! Eu nu mai am nevoie de ele. Pana acum, le pastram ca o dovada a eficacitatii tratamentului meu. Acum, la ce-mi mai pot folosi? Vor fi facute alte teste, care vor fi verificate de specialistii farmaceuti italieni. Din pacate, pe fisele acestea vor fi scrise nume straine. Nu-mi pare rau ca se vor vindeca italienii, Doamne fereste! Sunt oameni si ei! Dar cand stiu cata suferinta si saracie e in tara noastra, parca ma simt asa, nu stiu cum, vinovata..."

Epilog capitonat

Fiindca medicamentul Imunomod a ramas la fel de lipsit de importanta pentru cei care ar fi trebuit sa-i acorde atentia cuvenita, voi copia epilogul precedentului articol, realizat cu doi ani in urma, pe aceeasi tema. El suna cam asa:

"In prezenta unei asemenea cazuistici, indiferenta forurilor abilitate fata de sustinerea acestui produs este revoltatoare. In aceste conditii, cred ca noi, cetatenii garboviti de griji si de boli, avem dreptul sa ne asumam riscul folosirii lui fara a ne impiedica de stampile si semnaturi.

Este pacat ca stiinta romaneasca este franata tocmai de catre cei care ar trebui sa accelereze cercetarea si fabricarea unor medicamente eficiente si ieftine, de care depinde insasi viata noastra, a romanilor. Speram ca ei sa se trezeasca, pana cand nu e prea tarziu. Pentru astfel de oameni, pana si imnul nostru national este tematic... Macar in al doisprezecelea ceas!".

***

Imi iau ramas bun de la gazda mea, cu sentimentul ca o vad pentru ultima oara. Poate va pleca, intr-adevar, asa cum a spus, si va ajunge celebra in toata lumea. Poate va apuca, asa cum viseaza, sa-si vada medicamentul in farmacii. Oricum, de un lucru sunt sigur: visul nu i-l va putea lua nimeni, niciodata! Strang la piept dosarul cu dovezi care atesta vindecarea catorva zeci de pacienti. Nu-mi vine sa cred: un medicament romanesc a fost ucis inainte de a se naste...Florentin Popa

(Dosarul pe care l-am primit contine cazuri de diferite etiologii, iar cele mai multe vindecari sunt evidentiate de rezultatele analizelor medicale, pe care nu le puteam prezenta in aceste pagini. Dosarul se afla la redactie si sta la dispozitia celor interesati sa-l consulte.)

Tabelul bolilor vindecate cu Imunomod

- alergii - aplazii medulare - arterite - artrite juvenile - astm bronsic - boli endocrinologice - boli pulmonare cronice - boli de sange - bronsectazii - cefalii rebele - ciroze - diabet insipid - diabet zaharat tip I si Ii - discromii - dislipidemii - distrofii musculare - eczeme - encefalite - epilepsii - eritem polimorf - hepatite virale, indiferent de virus - hepatite alcoolice - herpesuri - Hodkin - ihtioze - impotenta sexuala - infectii urinare - infectii cronice - insuficienta circulatorie vertebro-bazilara - insuficienta cortico-suprarenala - keratodermite - leucemii - lichen Ruber-plan - limfom non-Hodkin - lupus eritematos - neoplazii - nevralgii - paralizii - pareze - Parkinson - pemfigus - poliartrite psoriazice - poliartrite reumatoide - psihoze - psoriazis - radiodermite - scleroza in placi - sclerodermii - sechele dupa accidente vasculare - spondilite - talasemie minora - Tbc - tumori benigne si maligne (in special cand tratamentul este asociat cu citostatice) - vitiligo -

Un medicament care a murit inainte de a se naste

D-na Dr. Elena Ionascu poate fi contactata la tel. 051/14.72.41 sau in scris la urmatoarea adresa: Str Emanoil Chinezu (fosta Dezrobirii), bl. F9, sc.2, ap.9, Craiova, Jud. Dolj, cod 1100
sursa formula as

0 comments:

Post a Comment