Monday, July 11, 2011

Fructele vindecatoare



Imprimare E-mail
ANANASUL - ananasul este un fruct exotic deosebit de apreciat pentru sucul său răcoritor şi aroma sa delicată. Atunci când consumaţi ananas, aveţi grijă ca fructul să fie bine copt, altfel poate da naştere la indigestie, perturbând serios focul digestiv. Ananasul nu se manâncă niciodată dimineaţa pe stomacul ol şi nici nu este recomandat să fie dat copiilor mici. De asemenea, femeile însărcinate vor avea grijă să nu mănânce fructe de ananas necoapte, întrucât favorizează avortul spontan.

Ananasul se poate folosi ca adjuvant în urmatoarele cazuri:
- pentru constipaţie severă, când se poate bea suc proaspăt de fruct;
- viermi intestinali, amoeba, bacterii; la aproximativ o oră după masă, se mănâncă 3-4 bucăţi de fruct împreună cu piper negru şi sare de rocă, iar aceasta va ajuta la dizolvarea paraziţilor intestinali;
- pentru hemoroizi, aplicarea de bucăţi încălzite de fruct poate ajuta la calmarea durerilor;
- pentru micţiuni dureroase însoţite de senzaţia de arsură, se bea suc de ananas îndulcit cu miere sau fructoză.

BANANELE - sunt recunoscute pentru efectul lor energizant şi afrodiziac.

Bananele nu se mănâncă noaptea târziu, nu se consumă împreună cu lapte sau iaurt, nu se consumă atunci când avem febră, edema, senzaţie de vomă, tuse sau expectoraţie sau când ne curge nasul.

Bananele se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- pentru bronşită astmatică cronică; se introduc câteva bucăţi de cuişoare într-o banană coaptă şi se lasă peste noapte. Se mănâncă a doua zi banana şi cuişoarele, iar o oră mai târziu se bea o cană de apă caldă împreună cu o lingură de miere.
- pentru diaree cronică, se amestecă miezul a două banane necoapte împreună cu o linguriţă de ghee şi 2 vârfuri de cuţit de ghimbir uscat
- obiceiuri de a mânca în permanenţă, în special din motive emoţionale se mănâncă miezul de la o banană amestecat împreună cu o linguriţă de ghee şi un vîrf de cuţit de cardamom, acest preparat este de asemeneafoarte util în cazuri de hipoglicemie, crampe musculare şi constipaţie.

CIREŞELE- se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:

- oboseală mentală, stres şi insomnie; consumarea a 10-15 cireşe poate ajuta în astfel de condiţii;
- sindrom premenstrual sau menstre abundente, consumaţi 10-15 cireşe pe stomacul gol, în fiecare zi în săptămâna premergătoare menstruaţiei;
- când o călătorie cu trenul sau cu maşina v-a generat durere de cap, mâncaţi 5-7 cireşe;
- ochi înroşiţi sau nas înroşit-mâncaţi 10-15 cireşe zilnic pe stomacul gol;
- tenul foarte uscat poate beneficia foarte mult de pe urma aplicării regulate de măşti pe bază de pulpă de cireşe.

CĂPŞUNILE - sunt în general tridoshice dar consumarea lor în exces poate foarte uşor să perturbe echilibrul doshas-urilor, poate afecta plămânii şi stomacul, şi poate duce la tuse şi vomă.

Nu amestecaţi căpşunile cu alte alimente, mai ales cu lapte, iaurt sau miere.Consumaţi-le singure sau mai bine deloc.

Căpşunile se pot folosi ca adjuvant în cazurile de tuberculoză pulmonară sau anemie.

CURMALELE - sunt energizante şi hrănitoare, zahărul din curmale fiind un excelent înlocuitor al zahărului rafinat.

Curmalele se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- dureri musculare, o linguriţă de sirop de curmal vă va ajuta;
- palpitaţii şi dureri în piept, pulpa de la 2 curmale amestecată cu o linguriţă de miere se consumă pe îndelete;
- pentru creşterea dinţilor la copii, se poate da copilului să ronţăie o bucată de curmală pentru a-l ajuta.

LĂMÂILE - ajută în general la calmarea lui Vata Dosha în exces, detoxifică şi echilibrează Pitta Dosha, dar folosite prea mult pot agrava Kapha şi Pitta Dosha.

Lămâile se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- senzaţii de vomă, greaţă sau indigestie; se prepară un amestec sin părţi egale de suc de lămâie şi miere, care se consumă încetul cu încetul;
- senzaţia de greaţă ce apare dimineaţa la unele gravide se prepară un amestec dintr-o cană de apă de nucă de cocos şi o linguriţă de suc de lămâie şi se bea o gură de suc la fiecare 15 minute;
- indigestie şi eliminarea gazelor intestinale se bea un amestec din o cană de apă rece, o linguriţă de suc de lămâie, o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu; se pun ingredientele într-o cană se amestecă repede şi se bea imediat.

MANGO - acţionează ca puternic energizant şi afrodiziac, iar consumat cu moderaţie este tridoshic.

Mango se poate folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- energizare şi vitalizare se mănâncă pulpa de la un fruct bine copt, iar o oră mai târziu se bea o cană de lapte cald împreună cu o linguriţă de ghee;
- femeilor însărcinate le este recomandat să consume un fruct de mango zilnic; mango stimulează de asemenea secreţia lactată.

MERELE - sunt sursa a foarte multe vitamine şi minerale necesare organismului uman. Coaja de mere este greu de digerat şi poate da naştere la gaze intestinale, iar seminţele pot duce la agravarea lui Vata. Se recomandă consumarea unui măr curăţat de coajă după mese pentru a îmbunătăţi digestia şi a curăţa gura de resturile de mâncare.

Merele se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- constipaţie, gingivită, stomatită; se consumă mere crude sau rase pe răzătoare;
- gastrite şi colite, sucul de mere este de un real folos;
- diaree şi dizenterie; se curăţăde coajă şi se coc câteva mere, iar când sunt gata se adaugă puţină nucşoară şi şofran, cât şi o linguriţă de ghee şi se consumă foarte încet.

NUCA DE COCOS - este un fruct hrănitor, cunoscut pentru calităţile sale afrodiziace şi profund calmante.Uleiul de cocos este folosit atât intern cât şi extern.

Nuca de cocos se poate folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- aczeme, se aplică nucă de cocos răzuită şi arsă direct pe zona afectată;
- arsuri solare, se aplică ulei de nucă de cocos;
- micţiuni cu senzaţia de arsură, se bea o cană de apă de nucă de cocos;
- infecţii fungice la nivelul unghiilor, folosiţi uleiul de nucă de cocos;
- mătreaţă, pielea capului iritată şi leucoderma, se aplică pulpă de nucă de cocos pe zonele afectate;
- menstruaţii abundente, beţi o cană de apă de nucă de cocos amestecată cu puţin zahăr brun.

PAPAYA - conţin un set de enzime care ajută mult la îmbunătăţirea digestiei. Sucul lor ajută în cazurile de îngroşare excesivă a sângelui şi tocmai de aceea previne infarctul; mai ajută de asemenea şi în cazurile de tuse, astm, disfuncţii ale splinei şi ficatului.

Papaya se poate folosi ca adjuvant în urmatoarele cazuri:
- hiperaciditate şi indigestii acute, beţi un pahar de suc de papaya îndulcit cu zahăr brun, la care adăugaţi puţin cardamom;
- eczemă şi dermatite; se foloseşte partea interioară a cojii de papaya pentru a calma zonele afectate.

PEPENII - sunt excelenţi afrodiziaci şi diuretici.

Pepenii se folosesc ca adjuvanţi în următoarele cazuri:
- calmarea senzaţiilor de arsură în legătură cu agravarea lui Pitta Dosha, se consumă pepeni proaspeţi;
- acnee-se aplică pe ten bucăţi de pepene şi se lasă sucul acestora pe piele şi pe timpul nopţii; aceste aplicaţii au şi darul de a face pielea mult mai moale;
- cistite, uretrite-se mănâncă pepeni proaspeţi împreună cu coriandru măcinat.

PERELE - fructe extrem de apreciate pentru gustul lor deosebit, dar şi pentru acţiunea diuretică. Nu sunt recomandate persoanelor suferind de diabet, tuse, artrită şi sciatică.

Perele se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- diaree: se mănâncă o pară;
- apetit scăzut, sete excesivă, perele consumate ca atare vă vor ajuta;
- gingii inflamate şi sângerânde, perele consumate foarte încet vă vor ameliora condiţia;
- inflamaţii ale tractului urinar, se consumă 2-3 pere pe stomacul gol, dimineaţa.

PIERSICILE - consumate ca atare ajută mult la calmarea lui Vata şi Kapha Dosha. Dar consumul loe excesiv poate stimla Kapha Dosha. Totuşi, acţiuneal lor încălzitoare ajută la eliminarea viermilor de la nivelul colonului.

Piersicile se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- viermi la nivelul colonului, se consumă 1-2 piersici pe stomacul gol, dimineaţa devreme, iar după o jumătate de oră se consumă 2 linguriţe de ulei de ricin amestecat cu o cană de ceai de ghimbir; nu se mănâncă şi nu se bea nimic pentru următoarele 3 ore. Aceasta va ajuta atât la eliminarea viermilor din colon, cât şi a eventualelor ouă parazite.
- constipaţie, se mănâncă o piersică cu aproximativ o oră înainte de masă;
- transpiraţii abundente la nivelul mâinilor şi picioarelor, consumaţi o piersică în fiecare zi, la o oră după masă;
- urinare în timpul nopţii, la copii, se amestecă o cană de suc proaspăt de piersici cu o linguriţă de vidanga (Embelia ribes) şi se dă copilului să bea o dată pe zi timp de o săptămână; dacă nu aveţi la îndemână vidanga, se poate substitui cu seminţe de mac măcinate.

PORTOCALELE - se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- oboseală fizică, se bea o cană de suc proaspăt de portocale amestecat cu puţină sare de rocă şi 10 picături de lămâie;
- hemoroizi, alcoolism, se bea o cană de suc de portocale amestecat cu puţin cumin măcinat şi o linguriţă de zahăr brun;
- sarcină. Sucul dulce de portocale consumat zilnic ajută enorm tinerele mame;
- anxietate, o cană de suc de portocale amestecat cu miere şi puţină nucşoară.

RODIILE - ajută în producerea celulelor roşii ale sângelui, şi tocmai de aceea sunt recomandate în caz de anemie, probleme ale inimii, dar şi în cazuri de febră.

Rodiile se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- tuse manifestată la copii, se dă copilului să bea o jumătate de cană de suc proaspăt de rodii cu puţin pippali şi ghimbir uscat;
- sângerări nazale, se pun câteva picături de suc de rodii în nas;
- deshidratare, o cană de rodii amestecată cu o jumătate de cană de suc de struguri şi o linguriţă de zahăr brun şi puţin ghimbir.

SMOCHINELE - atunci când sunt proaspete sunt excelente ca sursă importantă de fier şi pentru formarea sângelui. Persoanele având un foc digestiv slab vor trebui să le evite, la fel şi cele suferind de diaree sau dizenterie.

Smochinele se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- pentru aparatul bucal în general, consumaţi smpchine proaspete, mestecându-le cu grijă;
- pentru constipaţie la copii, daţi copilului să mănânce 3 smochine înmuiate în prealabil în apă călduţă;
- pentru astm, consumaţi câteva smochine împreună cu puţin pippali în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol;
- pentru debilitate sexuală (atât la bărbaţi cât şi la femei), consumaţi câteva smochine în fiecare zi, după micul dejun, împreună cu puţină miere; o oră mai târziu beţi un pahar de lassi. Puteţi de asemenea să masaţi uşor abdomenul, înainte de culcare, cu ulei de ricin; aceasta vă va ajuta să vă refaceţi rapid energia sexuală.

STRUGURII - sunt tridoshici cu un efect răcoritor, uşor laxativ. Sunt surse importante de fier, prin urmare, foarte eficienţi în cazurile de anemie.

Strugurii se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- potenţă şi fertilitate masculină, se amestecă o cană de suc de struguri cu o linguriţă de suc de ceapă şi o linguriţă de miere; se bea amestecul cu o oră înainte de a merge la culcare, timp de 45 de zile, pentru efecte de durată;
- pentru Pitta în exces, se bea un amestec făcut dintr-o cană de suc de struguri, o jumătate de linguriţă de cumin măcinat, o jumătate de linguriţă fenicul şi o jumătate de linguriţă de praf de lemn de santal. Acest amestec se poate folosi şi în cazurile de febră.

ZMEURA - sunt fructe extrem de apreciate pentru aroma lor aparte. Evitaţi însă excesul, întucât pot provoca serios toate cele trei Doshas. De asemenea, zmeura nu se combină cu lapte, iaurt sau brânzeturi deoarece pot genera hemoroizi, ulceraţii sau boli de piele.

Zmeura se poate folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- micţiuni cu senzaţii de arsură se mănâncă 15-20 de bucăţi de zmeură amestecată împreună cu 2-3 linguriţe de zahăr brun, iar apoi imediat se consumă un pahar de apă. Aceasta poate ajuta la eliminarea senzaţiei de arsură şi a inflamaţiei la nivelul tractului urinar;
- menstre abundente, hemoroizi, se consumă 15-20 de bucăţi de zmeură zilnic.


sursa: fragment din „Bucătărie ayurvedică”, autori: Sunita Gosh, dr. Narazan Mustt, editura Sapienţia via venus.org.ro

Share/Bookmark

0 comments:

Post a Comment