Wednesday, August 3, 2011

Cura de CASTRAVEŢI

Share/Bookmark

Îi foloseşti de când te ştii pentru salatele de ­vară, au mereu un gust proaspăt şi răcoritor. Ce nu ştiai este că aceste banale legume de ­vară sunt aliaţii sănătăţii şi ai siluetei tale.

Castraveţii nu numai că au un conţinut foarte ridicat de apă, dar au câteva substanţe care-ţi sunt absolut necesare vara, când pierzi multe vitamine şi minerale transpirând. Această legumă conţine 32 mg de calciu, 12 mg de magneziu, 150 mg de potasiu la 100 g şi o mulţime de alte substanţe active care-ţi îmbunătăţesc sănătatea.

Tratează problemele renale

Prin efectele sale diuretice, dar şi prin aportul de apă, vitamine şi de minerale pe care îl aduce, castravetele îţi curăţă rinichii de toxine şi ameliorează durerile articulaţiilor în caz de reumatism şi de artrită. Sucul de castraveţi amestecat cu cel de morcovi şi cel de sfeclă roşie mărunţeşte calculii renali şi ajută la eliminarea lor.

Reglează tensiunea arterială

Datorită conţinutului ridicat de potasiu, castraveţii sunt un bun regulator al tensiunii arteriale, mai ales când aceasta are valori ridicate sau oscilează. Un pahar cu suc de castraveţi băut dimineaţa, pe stomacul gol, te va ajuta să ţii tensiunea sub control.

Stimulează funcţiile ficatului

Dacă ai un meniu bogat în proteine animale şi ficatul tău dă semne de oboseală, o salată de castraveţi este remediul pe care-l cauţi. Aceştia conţin o enzimă numită erepsină, care stimulează ficatul să digere proteinele şi să elimine toxinele din sânge.

Proprietăţi

12 kcal/ 100 g

potasiu 150 mg

calciu 32 mg

vitamina C 80 mg

fosfor 27 mg

Reţeta 1. Suc de castraveţi cu sfeclă

Ingrediente: 2 castraveţi; 1 sfeclă; 1 morcov; ½ lămâie.

Preparare:
Se curăţă castraveţii, sfecla şi morcovul, se taie bucăţele, se pun în storcătorul de fructe şi se storc. Se obţin 150 ml de suc care se amestecă cu zeama de lămâie şi se bea dimineaţa pe stomacul gol.

Recomandări: litiază renală, gută, reumatism, insuficienţă hepatică.

Reţeta 2. Salată de castraveţi cu iaurt

Ingrediente: 3 castraveţi; 200 g iaurt obişnuit; 1 lingură ulei de măsline; 2 căţei de usturoi; 1 legătură mărar.

Preparare:
Se curăţă castraveţii, se spală şi se taie cuburi. Se pisează usturoiul, se toacă mărarul şi se amestecă cu iaurtul şi cu uleiul de măsline. La sfârşit se pun cubuleţele de castraveţi şi se dă salata la rece pentru o oră. Pentru a avea un efect terapeutic, în salată nu se adaugă sare.

Recomandări: afecţiuni cardiovasculare, constipaţie, hiperten­siune.

Remediu pentru arsurile solare

Ai stat prea mult la plajă şi pielea ta este roşie ca focul? Feliile de castraveţi vor ameliora arsurile solare de pe pielea ta. Aplică feliile în zona afectată şi ţine-le 10-15 minute. Apa din castraveţi îţi va hidrata pielea, iar substanţele active îţi vor calma usturimea.

sursa clickpentrufemei.ro

0 comments:

Post a Comment