Wednesday, July 13, 2011

POVESTE ZEN





In Japonia era un obicei, ca ori de cate ori intalneai un calugar ZEN sa il opresti si sa il rogi sa iti caligrafieze cateva cuvinte pe care apoi le pastrai ca pe un talisman aducator de noroc si fericire, tie si familiei tale. Intr-o zi calduroasa de vara, trecea un mare nobil dus de 4 slujitori intr-o lectica.

Era tare grea lectica aceea, pentru ca nobilul nu traia de loc rau, desi daca l-ai fi intrebat pe el, ti-ar fi spus ca e tare stramtorat si necajit… Lectica trecu pe la amiaza pe langa un calugar ZEN, care mergea linistit, privind in zare fara sa para deranjat de praful de pe drum sau de fierbintelala aerului.

Slujitorii in graba lor de a ajunge la destinatie, mai ca il lovira pe calugar, si astfel il cam leganara pe pasagerul “sus-pus”. Acesta scoase capul din adapostul de matase si incepu sa ii certe pe bietii carausi, doar ca ii cam ramasera cuvintele in gat, cand isi dadu seama ca tocmai trecuse pe langa un calugar ZEN.

- Opriti, netrebnicilor tipa el cu o voce gatuita de furie.Opriti si intoarceti-va!Slujitorii intoarsera lectica dupa porunca ajungandu-l repede din urma pe calugar.

- Hei, tu, zise marele nobil, te rog sa imi scrii si mie cateva cuvinte aducatoare de noroc pentru mine si familia mea!

Calugarul se opri si fara vreun cuvant scoase de la brau ustensilele trebuitoare scrisului si se aseza in praful drumului, caligrafiind cu mare grija cateva cuvinte.Termina in cateva minute care i se parura o vesnicie nobilului. Presara cenusa pe hartia de orez proaspat asternuta scrisa, o intinse nobilului cu o plecaciune, se scutura de praf si pleca.

Nobilul lua “comoara” cu degete nerabdatoare si le porunci slujitorilor sa porneasca, lasandu-l in urma pe calugar. Dupa o vreme nerabdarea nu ii mai dadu ragaz nobilului asa ca desfacu cu grija hartia cea fina de orez spre a citi cuvintele magice care aveau sa ii aduca si lui si famileiei lui fericire vesnica.

INTAI MOARE TATAL, PE URMA MOARE FIUL SI PE URMA MOARE NEPOTUL! citi cu mare mirare nobilul!

Furia il gatui si il facu sa strige pitigaiat: _ Intoarceti lectica acum, va poruncesc sa alergati sa il prindem pe netrebnicul care si-a batut joc de mine si de familia mea. Bietii slujitori alergara cat putura de repede, manati de ploaia de injurii care ieseau fara incetare din gura nobila a “greutatii” pe care o aveau de dus.

Ajunsera in cele din urma pe calugar din urma. Nobilul se dadu jos si se repezi la calugar, insafacandu-l de marginile chimonoului.

-Nenorocitule, cum ai indraznit sa scrii asa ceva. Cum adica INTAI MOARE TATAL, PE URMA MOARE FIUL SI PE URMA MOARE NEPOTUL?Imi doresti moartea mie si a lor mei? Pentru asta vei plati cu viata ta netrebnica si zicand acestea dadu sa isi scoata sabia sa ii taie gatul calugarului.

Acesta cu voce blanda si luminoasa il intreba senin pe nobil: AI FI PREFERAT SA ITI MOARA MAI INTAI NEPOTUL SAU SA ITI MOARE FIUL? Daca se va intampla asa cum am scris eu, viata ta va fi una fericita…vei trai sa te bucuri de ai tai, daca se va intampla altfel…

Nobilul isi dadu seama de gresala sa, si se pleca de trei ori in fata calugarului, strangand la piept bucata de hartie pe care se afla scrisa cea mai de pret urare! Cele mai simple bucurii ale vietii si mai ales cursul firesc al curgerii sale sunt si cel mai usor de trecut cu vederea… De multe ori luam “de-a gata” viata si vedem mai ales ce ne lipseste nu ce avem!


Share/Bookmark

Tuesday, July 12, 2011

Maicuta vindecatoare din Muntii Vrancei


Smerita si blanda ca o adiere de toamna, Violeta Mocanu pretinde sa i se spuna simplu si fara alte vorbe protocolare: "maica". S-a retras in muntii Vrancei, la Barsesti, cautand cu ardoare linistea sufleteasca si comuniunea cu Dumnezeu. A fugit de lume, nescapand nici o clipa de ea. Despre sine refuza sa vorbeasca.


Viata ei de dinainte e o carte definitiv inchisa. Chiar daca a fost o stralucita farmacista in Iasi, dupa un ragaz bursier in Franta, Violeta Mocanu incearca sa uite. Rana e inca adanca. Dupa o experienta personala dramatica, paralizata si parasita de toata lumea, a renuntat la tot,
luand calea aspra a monahismului. Aici, in solitudinea muntilor si a rugaciunii, s-a vindecat. Tratamentele naturiste si credinta in Dumnezeu au ajutat-o sa invinga cumplita boala. Totul s-a petrecut cu intensitatea unui fulger. Brusc, intrega ei viata s-a schimbat. Brusc, i-a fost dat sa vada.

Maica Violeta Mocanu pastreaza sub pecetea tacerii acest moment. Se spune doar ca a avut o vedenie cutremuratoare. Un inger de lumina ii poruncea sa nu tina numai pentru sine leacul vindecarii. In dar luase, in dar trebuia la randul ei sa dea.


A salvat de la moarte mii de bolnavi

Maica Violeta Mocanu e deja un fenomen. Pana acum, a salvat de la moarte mii de bolnavi - cazuri disperate, carora medicii nu le mai dadeau prea multe luni de trait. In astfel de situatii, orice explicatie e de prisos. Vestea s-a raspandit cu repeziciune si acum, in fata casei sale din Barsesti - Vrancea, sunt cozi interminabile de masini venite din toata tara, ba chiar si din strainatate.

Speranta si credinta lucreaza nevazut.

Imbracata cu haine cernit monahale si cu fata surazatoare, luminata de stralucirea rugaciunii neintrerupte, maica primeste si asculta pe oricine, fara favoruri, fara prietenii. Pentru ea, toti oamenii sunt la fel. Boala si suferinta egalizeaza - fie tarani simpli, fie oameni de afaceri sositi tocmai din Germania.

Casa ei, curata ca un pahar, e inconjurata de flori si de o mica livada, in care sclipeste rodul auriu al toamnei. Maica e atenta la detalii. Oricat de aspre i-ar fi rugaciunea si somnul, se vede ochiul sensibil al femeii, al omului care vrea sa traiasca in frumos si curatenie.

Nici interiorul casei nu e altcumva. Intrand, te incearca gestul imperativ de a te descoperi. Peretii plini de icoane si candela arzanda arata ca esti, de fapt, intr-un paraclis - un spatiu al nadejdii si al iubirii de aproapele.

Tratament pe baza de miere, fructe si plante medicinale

Pe usa de la intrare, un mic anunt avertizeaza ca maica Violeta nu lucreaza duminica si sarbatorile religioase, iar cei care doresc sa inceapa tratamentul trebuie sa-si fi marturisit mai intai pacatele la preot si sa fi luat sfanta impartasanie.

In sala de asteptare - si ea plina de icoane - lumea discuta. Noii veniti sunt curiosi. Vor amanunte, vor certitudini si raman uimiti sa afle ca un paralitic, adus pe brate de catre rude, acum conduce masina si merge ca orice om normal.

O alta femeie, din Adjud, se da de exemplu. Avand o tumoare canceroasa de 5 cm la san (diagnostic confirmat de biopsie), a refuzat operatia. A urmat in schimb tratamentul Maicutei si, dupa doar trei luni, tumoarea a disparut, spre uimirea medicilor oncologi de la Fundeni!

Rabdatori, oamenii asteapta sa le vina randul.

Majoritatea lor sunt pentru prelungirea tratamentului si cunosc regula casei: au pregatite recipiente de plastic si mierea adiacenta. Desi nimeni nu cunoaste in amanunt retetele Maicutei, se stie ca ele sunt pe baza de miere (poliflora sau de salcam, in functie de boala) si tincturi din plante medicinale, legume si fructe.


Cei care o cunosc mai bine, aproape ca o divinizeaza pe Maicuta. Vorbesc despre ea ca despre un trimis al Domnului si ar fi in stare sa o urmeze la capatul pamantului. O femeie din Pascani povestea ca in urma cu trei ani, medicii ii mai dadeau de trait doar cateva saptamani.

Maicuta, care atunci traia la Campulung Moldovenesc, a salvat-o de la moarte. De atunci, n-a mai parasit-o niciodata, insotind-o peste tot - la Galati, la Tatarani si acum la Barsesti.

Oamenii vorbesc, isi spun bolile fara sfiala, isi arata unii altora buletinele de analiza ori biletul de externare, se incurajeaza reciproc: "Multi rezolva forme de cancer sau de ciroza - si Cozac, si unii medici de la Cluj - dar nimeni nu se compara cu Maicuta Violeta".

Secretul ei e aparent simplu: credinta in Dumnezeu, regimul alimentar si voia buna, optimismul, increderea in vindecare. La asta se adauga tratamentul naturist cu miere, plante medicinale si fructe de padure, pe care, adeseori, le culege singura, colindand muntii, in locuri doar de ea stiute.


Noii veniti pun intrebari, se mira ca la diabet decoctul dat de Maicuta contine miere de albine, citesc cele 10 porunci inramate pe perete si, alaturi, lista de interdictii categorice: fara carne de porc, grasimi, alcool, zahar si cafea. Ceilalti confirma si incropesc un mic schimb de experienta.

In primele zile, tratamentul da o anumita reactie in organism: transpiratii, somnolenta, mici ameteli. Apoi, apar semnele de intremare - vigoare, usurinta in miscari, pofta de mancare. De regula, tratamentul e de durata, Maicuta insistand mai ales pe respectarea regimului alimentar. Se pare ca toate bolile apar din dezordine, din agitatie, din excese si lipsa de masura.

Cel mai puternic medicament - linistea sufleteasca

Cand vine vorba de interdictii, Violeta Mocanu zambeste usor, aratandu-se surprinzator de concesiva. Nu interdictia rezolva boala, ci starea de armonie, apropierea de Dumnezeu, de tot ce este natural.

"Fiecare om, ne marturisea ea, are propria sa reactie, propriile limite. Suntem in felul nostru niste unicate, iar tratamentul trebuie individualizat... Categoric, vindecarea sta in opusul interdictiei, in afirmatie, in iubire, in comuniunea cu Dumnezeu."

Discutam in picioare. In cele 10 ore de consultatie, maica nu sta nici o clipa jos. E canonul ei de supunere. Nu intamplator, poate, in cabinetul ei nu am zarit nici un scaun, mobilierul auster fiind coplesit de invazia cromatica a florilor de toamna, ce ocupa cu mult rafinament colturile camerei.

In spate, usa deschisa ofera imaginea unui laborator, plin cu recipiente enorme de sticla, cu eprubete si substante de diferite culori. E sanctuarul Maicutei, locul in care nu are voie sa intre decat ea si o alta monahie, ajutorul ei de incredere.

Smerita si cu privirea coborata discret spre podea, Maica Violeta refuza sa vorbeasca despre propriile sale merite. Tot ce a facut pana acum se datoreaza lui Dumnezeu si negraitei sale milostenii. "Eu nu sunt nimic", zice ea, amintind apoi cateva minuni care s-au savarsit sub ochii ei: un bolnav in metastaza ganglionara s-a vindecat dupa un an de tratament; mai multi paraplegici s-au pus pe picioare, sfidand toate verdictele medicale.

Un caz grav de ciroza s-a rezolvat doar dupa o singura doza de tratament; un copil bolnav de Sida a devenit in cativa ani seronegativ. "Important, continua Maicuta, este sa nu-l uitam pe Dumnezeu. Chiar suferinta ne este data cu un scop. Suferinta nu e neaparat o pedeapsa, ci un indemn ultimativ sa ne intoarcem la El".

Am intrebat-o, apoi, ce trebuie sa stim despre boala, ce anume trebuie sa faca omul sanatos pentru a nu se imbolnavi. Maicuta a inceput sa vorbeasca despre nenorocirile lacomiei de orice fel, despre virtutile terapeutice ale linistii sufletesti.

"Nu e usor sa-ti pastrezi linistea. Eu, personal, am renuntat la lectura presei de peste 20 de ani. Chiar daca viata moderna nu permite acest lucru, e bine ca din cand in cand sa facem o pauza, sa intrerupem acest bombardament informational care, adeseori, te sminteste, iti insufla sentimente confuze si straine.

Sfatuiesc, de asemenea, ca fiecare zi sa o lasam in seama lui Dumnezeu, sa ne incredem in ajutorul Lui. Adeseori, ne incarcam mintea cu nelinisti inutile: ce vom face la serviciu, ce vom manca etc. Dumnezeu are grija de toate. Grija noastra principala trebuie sa fie dragostea fata de El si fata de aproapele. Nu te poti considera fiu al lui Dumnezeu, daca dispretuiesti pe semenul tau.

Lipsa milosteniei e cea mai grea boala a acestui secol, o boala pe care, cu durere in suflet, am gasit-o pana si la o manastire, de unde am fost alungata pe motiv ca bolnavii paraplegici, care ma insoteau, ar fi facut impresie dezagreabila turistilor straini ce vizitau manastirea".

*
E multa suferinta si boala in jurul nostru. Maica Violeta Mocanu e zilnic asaltata de oameni veniti tocmai de la Constanta, Suceava, Satu Mare. Printre ei sunt si pacienti din strainatate. Prof. univ. Cicerone Rotaru, de pilda, a venit de patru ori din Paris si, fericit ca si-a gasit leacul la Barsesti, i-a propus maicii sa plece in Franta si sa o ajute sa deschida acolo un cabinet de medicina naturista.

Fara a ezita prea mult, maica Violeta a refuzat categoric. "Suntem prea saraci, ca sa mai saracim Romania inca o data, plecand". Inainte de a-i face propunerea, profesorul ar fi trebuit sa stie ca pe maica nu o intereseaza celebritatea si cu atat mai putin banii.

De altfel, tratamentul ei costa foarte putin, atat cat sa-si plateasca substantele si micile cheltuieli de intretinere a casei. Ceea ce face maica nu poate fi platit nici de cel mai bogat om din lume. Dragostea si recunostinta nu au pret.


Sorin Preda


Opinii

Preotul Desaga Viorel - parohul bisericii ortodoxe din Barsesti:

Acum catva timp, in mijlocul nostru a poposit maicuta - cum ii spunem noi - Mocanu Violeta, care ne-a impresionat prin felul cum s-a prezentat in mijlocul nostru, prin felul cum traieste adevarata noastra credinta ortodoxa, prin felul cum a inteles ca trebuie sa-si faca datoria fata de semeni, astfel facandu-si datoria fata de Dumnezeu.

Fiind o buna crestina, venind la biserica regulat de cand este aici, ne-am apropiat de dansa, am inceput s-o iubim; o respectam si vom fi recunoscatori mereu, pentru ca a facut numai bine acestei parohii.

Nu stiu de unde i-a venit ideea crearii aici, la Barsesti, a unui astfel de laborator naturist. Am inteles ca dansa este farmacista.

De altfel, se vede ca este o femeie inteligenta, culta, si banuiesc ca in activitatea dumneai a avut o preocupare in acest sens. Dupa ce s-a instalat, si-a pus in practica aceste cunostinte - mai intai intr-un grup mai restrans, apoi lucrurile au evoluat pana s-a ajuns la ceea ce vedeti acum.

Mantuitorul Iisus Christos a spus apostolilor sai si - prin ei - tuturor, ca trebuie sa ne iubim unii pe altii. Ca sa iubesti pe cineva, nu inseamna sa-l compatimesti, ci sa ai fapte care sa-ti dovedeasca dragostea.

Maica Violeta s-a implicat in viata bisericii fara s-o cheme cineva, fara s-o indrume nimeni. Mai mult, observ ca aici, in parohia noastra, lumea s-a intors cu evlavie spre Dumnezeu, prin exemplul acestei femei. Enoriasii s-au reintors la credinta; au venit in biserica chiar si oameni pe care nu-i vazusem niciodata acolo, ceea ce m-a uimit.

Nici eu nu reusisem sa fac acest lucru. Am recunoscut meritul maicii Violeta si-n biserica, in fata credinciosilor. Nu-i suficient sa-l ajuti pe om, ci trebuie sa-i arati si calea pe care o are de urmat. Oamenii au marturisit ca dupa intalnirea cu maica Violeta si-au schimbat viata.

Intre vindecare si credinta, exista o legatura puternica. Pentru ca noi, mai intai de toate, suntem bolnavi sufleteste si apoi trupeste. Boala trupului se datoreaza celei a spiritului. Pacatul intervine in fiinta omului si-l imbolnaveste. In Evanghelie, scrie ca Mantuitorul a vindecat odata un paralizat, pe care l-au adus la El patru prieteni.

Primele cuvinte adresate bolnavului au fost: "Iertate sunt pacatele tale". Asistenta n-a inteles semnificatia vorbelor Sale. Dupa aceea, Iisus i-a spus: "Ridica-te si mergi!". Minune? Desigur, nu. Boala sa se datora pacatelor din timpul vietii. De aceea, l-a vindecat mai intai sufleteste, iar vindecarea trupeasca a venit de la sine. La fel se intampla si cu noi.

Toti suntem bolnavi, dar nu stim. Acolo unde apare boala trupului, oamenii vad mai bine acest lucru. Si atunci, merg la oameni ca maica Violeta, oameni cu dar de la Dumnezeu.


Violeta Mocanu
"Dumnezeu iubeste Romania"

- Maica Violeta, cat de mult v-au ajutat studiile medicale in ceea ce faceti acum?

- Facultatea, cu Dumnezeu am facut-o. Ceea ce am invatat eu in facultate nu are nimic comun cu ceea ce fac aici. Medicamentele pe care le fabric sunt extracte din toate produsele naturale care exista - plante, legume, fructe, cereale, apicole si citrice - pentru ca am considerat ca formula plantelor este incompleta pentru a lupta cu celula cancerigena, cu virusul Hiv si cu atatea si atatea boli incurabile.

La baza acestor ani de studii si de constatari sta numai si numai Bunul Dumnezeu, care m-a luminat si m-a ajutat sa descopar multe taine.

- Aveti mai multe formule de tratament, diferentiate pe boli?

- Da, pentru fiecare boala si pentru fiecare bolnav in parte. Sunt modificari in formula de tratament. Practic, folosesc un sirop obtinut prin asocierea tincturilor pe care le fac din aceste extracte naturale cu o anumita cantitate de miere, in functie de afectiunea fiecaruia.

- Cat dureaza o cura?

- In functie de afectiune. Un bolnav de cancer, cu metastaze chiar, este obligat sa faca acest tratament timp de sapte ani. O leucemie, la fel. Dupa trei ani de tratament neintrerupt, se constata disparitia celulei cancerigene sau leucemice, dar mai trebuie inca patru ani de cura pentru a nu se reinstala.

La Sida, sunt necesari opt ani de tratament. Aici se pot vindeca toate bolile randuite de Dumnezeu pe pamant, dar cu multa, multa credinta. Fiecare pacient este obligat sa se marturiseasca la duhovnic inainte de tratament, apoi trebuie sa nu rupa legatura cu sfanta biserica.

- Ati cunoscut lumea plantelor inainte?

- Da, dar nu atat de mult. Cand mi-am dat seama ca medicina alopata nu poate oferi mare lucru, am studiat intens bogatiile naturii, dar fara revelatia divina n-as fi facut nimic.

- Pacientii trebuie sa prezinte la consultatie analize medicale?

- Este bine ca pacientii sa aduca cu ei investigatii medicale. Daca nu, imi pot da seama - din ceea ce imi spun - ce afectiuni au si le pot elibera tratamentul adecvat.

- Toata ziua consultati zeci de bolnavi, iar noaptea va rugati. De unde atata energie?

- De la Dumnezeu. Tot ceea ce este bun, este de la Dumnezeu, iar ceea ce este rau, este de la diavol. Si Dumnezeu a dorit din toata inima ca noi, oamenii, sa-I slujim Lui. Dar din pacate, omenirea ii slujeste diavolului, constient sau inconstient. Dumnezeu este foarte suparat pe noi.

- Cum se pot intoarce oamenii la Dumnezeu?

- Foarte simplu. Este de ajuns ca ei sa doreasca cu adevarat acest lucru, iar Dumnezeu ii va ajuta. Eu m-am convins. Numai lumea lui Dumnezeu este minunata, numai lumea Sa te face sa traiesti Raiul pe pamant. Ceea ce vine de la El, nu poate fi inlocuit cu nimic. Iar daca gusti din lumea lui Dumnezeu, nu mai poti renunta la ea. Recomand tuturor s-o caute, sa se roage, si o vor primi.

In afara orelor de pravila din chilioara mea, o rugaciune ma insoteste continuu: "Doamne, Iisuse Christoase, Fiul lui Dumnezeu,/ Miluieste-ma pe mine, pacatoasa". Asa il simt pe Dumnezeu in jurul meu, il simt ca lucreaza, il si vad - prin semeni, prin flori, prin atatea si atatea lucruri...
Dumnezeu iubeste foarte mult aceasta tara.

Stiu ca El a oranduit intoarcerea Mantuitorului. Nu mai e mult si va veni. Cineva in lume trebuie sa-L astepte cu adevarat. Si as dori din toata inima sa fim noi, romanii, acei ce-L vom intampina.

- Dumneavoastra cum l-ati cunoscut pe Dumnezeu?

- Am avut o mare suferinta. Am fost paralizata un an de zile, si parasita de cei mai dragi oameni din viata mea. Dumnezeu nu m-a parasit si, in marea lui dragoste, m-a vindecat. O paralizie numai Dumnezeu poate s-o vindece!

Doresc sa multumesc Tatalui Ceresc pentru ce a facut pentru mine si sunt convinsa si constienta ca fara darul Lui as fi fost un gunoi, un nimic, o plaga a societatii.

Ii rog pe toti pacientii mei sa fie constienti ca Bunul Dumnezeu este cel care randuieste viata si moartea pe pamant, sanatatea si boala, iar prin tratamentul meu lucreaza numai Dumnezeu, iar El le doreste sanatatea.

As dori ca ei sa nu uite niciodata sa-I multumeasca Tatalui Ceresc in fiecare seara, cand fac rugaciunile; in fiecare duminica, la Sfanta Liturghie, sa nu uite sa multumeasca pentru tot ajutorul pe care-l primesc de la Bunul Dumnezeu.

Florentin Popa

Cazuri

Radu Maria (Panciu, jud. Vrancea, 60 ani): "Am o leziune craniana pe partea dreapta. Fac tratamentul de doua luni. Ma simt mult mai bine. Sunt foarte multumita de tratament. Analize inca nu am facut, pentru ca aceasta cura este de durata, dar vad cum - pe zi ce trece - imi trec crizele pe care le aveam. Boala o am de 12 ani si pana acum nu i-am dat de leac".

Suliman Carmen (Focsani): "Am venit la Barsesti pentru mama mea. Are cancer intestinal, cu extindere spre pancreas si peretele gastric posterior. Era in ultimul grad, cu metastaze. Medicii mi-au spus ca mai mult de o luna nu mai traieste. Insa face tratamentul maicii Violeta de trei ani! Se simte cand mai bine, cand mai rau; totusi, a depasit momentul critic. Dumnezeu a avut grija de ea, in marea Lui milostenie, prin rugile noastre si ale maicii Violeta".

Benchea Marin (Bacau): "Am venit pentru sotia mea, care are cancer uterin. A urmat tratamentul doua luni, iar dupa prima luna s-a ridicat deja din pat. Tumoarea a regresat cu 70%. Acum, ia tratamentul in continuare. In spital, la Oncologie, i-au spus ca nu prea mai are sanse de vindecare. Dar aceasta reteta a maicii Violeta i-a dat din nou puteri si a pus-o pe picioare. Ii multumim din suflet!"

Mateescu Iulian (Pitesti, 32 ani): "Am un hemangio-sarcom, operat de doua ori, recidivat de doua ori. Practic, este o tumoare maligna recidivanta nu poate fi stopata. Urmez tratamentul maicii Violeta de un an. Ma simt mult mai bine, am luat in greutate. Ce pot spune? E bine! Analizele sunt bune, iar medicii sunt optimisti. Am fost trimis aici, la Barsesti, de profesorul-doctor care m-a operat; chiar el mi-a dat prima doza. Acum, continuu tratamentul pana la vindecare. Le multumesc - atat d-lui profesor, cat si maicii Violeta - pentru ca mi-au intins o mana de ajutor, atunci cand am avut mai mare nevoie de ea".




Share/Bookmark

Aparati-va de gripa cu reteta Toscana



Un amestec de nucsoara, ceapa si usturoi, tipic pentru bucataria italiana, omoara bacteriile gripei - afirma profesorul Paul Scherman, de la Cornell University, Connecticut. Iata sfatul sau:


"Mancati zilnic in anotimpul de iarna, nucsoara, ceapa si usturoi. Cantitatea nu are importanta, ci doar faptul ca cele trei arome sa fie proaspete si sa fie mancate impreuna, adaugate la o supa sau un sos de tomate.

Iata reteta:

400 g rosii (pot sa fie si din conserva), 1 ardei, 10 masline negre, 1 lingura de untdelemn de masline, sare iodata sau marina,
1 ceapa, 2 catei de usturoi, 5 lingurite de nucsoara rasa, 2 linguri de smantana.

Mod de preparare:

Se curata rosiile de coaja si de seminte, si ardeii de nervurile interioare. Se baga in mixer si se paseaza. Li se scot maslinelor samburii si se toaca. Se amesteca untdelemnul cu maslinele tocate si cu piureul de rosii si ardei. Se sareaza. Se adauga ceapa tocata marunt si usturoiul ras.

La final, se adauga si nucsoara. Se serveste rece, nefiert, cu 2-3 linguri de smantana.

Share/Bookmark

Monday, July 11, 2011

Fructele vindecatoare



Imprimare E-mail
ANANASUL - ananasul este un fruct exotic deosebit de apreciat pentru sucul său răcoritor şi aroma sa delicată. Atunci când consumaţi ananas, aveţi grijă ca fructul să fie bine copt, altfel poate da naştere la indigestie, perturbând serios focul digestiv. Ananasul nu se manâncă niciodată dimineaţa pe stomacul ol şi nici nu este recomandat să fie dat copiilor mici. De asemenea, femeile însărcinate vor avea grijă să nu mănânce fructe de ananas necoapte, întrucât favorizează avortul spontan.

Ananasul se poate folosi ca adjuvant în urmatoarele cazuri:
- pentru constipaţie severă, când se poate bea suc proaspăt de fruct;
- viermi intestinali, amoeba, bacterii; la aproximativ o oră după masă, se mănâncă 3-4 bucăţi de fruct împreună cu piper negru şi sare de rocă, iar aceasta va ajuta la dizolvarea paraziţilor intestinali;
- pentru hemoroizi, aplicarea de bucăţi încălzite de fruct poate ajuta la calmarea durerilor;
- pentru micţiuni dureroase însoţite de senzaţia de arsură, se bea suc de ananas îndulcit cu miere sau fructoză.

BANANELE - sunt recunoscute pentru efectul lor energizant şi afrodiziac.

Bananele nu se mănâncă noaptea târziu, nu se consumă împreună cu lapte sau iaurt, nu se consumă atunci când avem febră, edema, senzaţie de vomă, tuse sau expectoraţie sau când ne curge nasul.

Bananele se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- pentru bronşită astmatică cronică; se introduc câteva bucăţi de cuişoare într-o banană coaptă şi se lasă peste noapte. Se mănâncă a doua zi banana şi cuişoarele, iar o oră mai târziu se bea o cană de apă caldă împreună cu o lingură de miere.
- pentru diaree cronică, se amestecă miezul a două banane necoapte împreună cu o linguriţă de ghee şi 2 vârfuri de cuţit de ghimbir uscat
- obiceiuri de a mânca în permanenţă, în special din motive emoţionale se mănâncă miezul de la o banană amestecat împreună cu o linguriţă de ghee şi un vîrf de cuţit de cardamom, acest preparat este de asemeneafoarte util în cazuri de hipoglicemie, crampe musculare şi constipaţie.

CIREŞELE- se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:

- oboseală mentală, stres şi insomnie; consumarea a 10-15 cireşe poate ajuta în astfel de condiţii;
- sindrom premenstrual sau menstre abundente, consumaţi 10-15 cireşe pe stomacul gol, în fiecare zi în săptămâna premergătoare menstruaţiei;
- când o călătorie cu trenul sau cu maşina v-a generat durere de cap, mâncaţi 5-7 cireşe;
- ochi înroşiţi sau nas înroşit-mâncaţi 10-15 cireşe zilnic pe stomacul gol;
- tenul foarte uscat poate beneficia foarte mult de pe urma aplicării regulate de măşti pe bază de pulpă de cireşe.

CĂPŞUNILE - sunt în general tridoshice dar consumarea lor în exces poate foarte uşor să perturbe echilibrul doshas-urilor, poate afecta plămânii şi stomacul, şi poate duce la tuse şi vomă.

Nu amestecaţi căpşunile cu alte alimente, mai ales cu lapte, iaurt sau miere.Consumaţi-le singure sau mai bine deloc.

Căpşunile se pot folosi ca adjuvant în cazurile de tuberculoză pulmonară sau anemie.

CURMALELE - sunt energizante şi hrănitoare, zahărul din curmale fiind un excelent înlocuitor al zahărului rafinat.

Curmalele se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- dureri musculare, o linguriţă de sirop de curmal vă va ajuta;
- palpitaţii şi dureri în piept, pulpa de la 2 curmale amestecată cu o linguriţă de miere se consumă pe îndelete;
- pentru creşterea dinţilor la copii, se poate da copilului să ronţăie o bucată de curmală pentru a-l ajuta.

LĂMÂILE - ajută în general la calmarea lui Vata Dosha în exces, detoxifică şi echilibrează Pitta Dosha, dar folosite prea mult pot agrava Kapha şi Pitta Dosha.

Lămâile se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- senzaţii de vomă, greaţă sau indigestie; se prepară un amestec sin părţi egale de suc de lămâie şi miere, care se consumă încetul cu încetul;
- senzaţia de greaţă ce apare dimineaţa la unele gravide se prepară un amestec dintr-o cană de apă de nucă de cocos şi o linguriţă de suc de lămâie şi se bea o gură de suc la fiecare 15 minute;
- indigestie şi eliminarea gazelor intestinale se bea un amestec din o cană de apă rece, o linguriţă de suc de lămâie, o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu; se pun ingredientele într-o cană se amestecă repede şi se bea imediat.

MANGO - acţionează ca puternic energizant şi afrodiziac, iar consumat cu moderaţie este tridoshic.

Mango se poate folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- energizare şi vitalizare se mănâncă pulpa de la un fruct bine copt, iar o oră mai târziu se bea o cană de lapte cald împreună cu o linguriţă de ghee;
- femeilor însărcinate le este recomandat să consume un fruct de mango zilnic; mango stimulează de asemenea secreţia lactată.

MERELE - sunt sursa a foarte multe vitamine şi minerale necesare organismului uman. Coaja de mere este greu de digerat şi poate da naştere la gaze intestinale, iar seminţele pot duce la agravarea lui Vata. Se recomandă consumarea unui măr curăţat de coajă după mese pentru a îmbunătăţi digestia şi a curăţa gura de resturile de mâncare.

Merele se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- constipaţie, gingivită, stomatită; se consumă mere crude sau rase pe răzătoare;
- gastrite şi colite, sucul de mere este de un real folos;
- diaree şi dizenterie; se curăţăde coajă şi se coc câteva mere, iar când sunt gata se adaugă puţină nucşoară şi şofran, cât şi o linguriţă de ghee şi se consumă foarte încet.

NUCA DE COCOS - este un fruct hrănitor, cunoscut pentru calităţile sale afrodiziace şi profund calmante.Uleiul de cocos este folosit atât intern cât şi extern.

Nuca de cocos se poate folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- aczeme, se aplică nucă de cocos răzuită şi arsă direct pe zona afectată;
- arsuri solare, se aplică ulei de nucă de cocos;
- micţiuni cu senzaţia de arsură, se bea o cană de apă de nucă de cocos;
- infecţii fungice la nivelul unghiilor, folosiţi uleiul de nucă de cocos;
- mătreaţă, pielea capului iritată şi leucoderma, se aplică pulpă de nucă de cocos pe zonele afectate;
- menstruaţii abundente, beţi o cană de apă de nucă de cocos amestecată cu puţin zahăr brun.

PAPAYA - conţin un set de enzime care ajută mult la îmbunătăţirea digestiei. Sucul lor ajută în cazurile de îngroşare excesivă a sângelui şi tocmai de aceea previne infarctul; mai ajută de asemenea şi în cazurile de tuse, astm, disfuncţii ale splinei şi ficatului.

Papaya se poate folosi ca adjuvant în urmatoarele cazuri:
- hiperaciditate şi indigestii acute, beţi un pahar de suc de papaya îndulcit cu zahăr brun, la care adăugaţi puţin cardamom;
- eczemă şi dermatite; se foloseşte partea interioară a cojii de papaya pentru a calma zonele afectate.

PEPENII - sunt excelenţi afrodiziaci şi diuretici.

Pepenii se folosesc ca adjuvanţi în următoarele cazuri:
- calmarea senzaţiilor de arsură în legătură cu agravarea lui Pitta Dosha, se consumă pepeni proaspeţi;
- acnee-se aplică pe ten bucăţi de pepene şi se lasă sucul acestora pe piele şi pe timpul nopţii; aceste aplicaţii au şi darul de a face pielea mult mai moale;
- cistite, uretrite-se mănâncă pepeni proaspeţi împreună cu coriandru măcinat.

PERELE - fructe extrem de apreciate pentru gustul lor deosebit, dar şi pentru acţiunea diuretică. Nu sunt recomandate persoanelor suferind de diabet, tuse, artrită şi sciatică.

Perele se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- diaree: se mănâncă o pară;
- apetit scăzut, sete excesivă, perele consumate ca atare vă vor ajuta;
- gingii inflamate şi sângerânde, perele consumate foarte încet vă vor ameliora condiţia;
- inflamaţii ale tractului urinar, se consumă 2-3 pere pe stomacul gol, dimineaţa.

PIERSICILE - consumate ca atare ajută mult la calmarea lui Vata şi Kapha Dosha. Dar consumul loe excesiv poate stimla Kapha Dosha. Totuşi, acţiuneal lor încălzitoare ajută la eliminarea viermilor de la nivelul colonului.

Piersicile se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- viermi la nivelul colonului, se consumă 1-2 piersici pe stomacul gol, dimineaţa devreme, iar după o jumătate de oră se consumă 2 linguriţe de ulei de ricin amestecat cu o cană de ceai de ghimbir; nu se mănâncă şi nu se bea nimic pentru următoarele 3 ore. Aceasta va ajuta atât la eliminarea viermilor din colon, cât şi a eventualelor ouă parazite.
- constipaţie, se mănâncă o piersică cu aproximativ o oră înainte de masă;
- transpiraţii abundente la nivelul mâinilor şi picioarelor, consumaţi o piersică în fiecare zi, la o oră după masă;
- urinare în timpul nopţii, la copii, se amestecă o cană de suc proaspăt de piersici cu o linguriţă de vidanga (Embelia ribes) şi se dă copilului să bea o dată pe zi timp de o săptămână; dacă nu aveţi la îndemână vidanga, se poate substitui cu seminţe de mac măcinate.

PORTOCALELE - se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- oboseală fizică, se bea o cană de suc proaspăt de portocale amestecat cu puţină sare de rocă şi 10 picături de lămâie;
- hemoroizi, alcoolism, se bea o cană de suc de portocale amestecat cu puţin cumin măcinat şi o linguriţă de zahăr brun;
- sarcină. Sucul dulce de portocale consumat zilnic ajută enorm tinerele mame;
- anxietate, o cană de suc de portocale amestecat cu miere şi puţină nucşoară.

RODIILE - ajută în producerea celulelor roşii ale sângelui, şi tocmai de aceea sunt recomandate în caz de anemie, probleme ale inimii, dar şi în cazuri de febră.

Rodiile se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- tuse manifestată la copii, se dă copilului să bea o jumătate de cană de suc proaspăt de rodii cu puţin pippali şi ghimbir uscat;
- sângerări nazale, se pun câteva picături de suc de rodii în nas;
- deshidratare, o cană de rodii amestecată cu o jumătate de cană de suc de struguri şi o linguriţă de zahăr brun şi puţin ghimbir.

SMOCHINELE - atunci când sunt proaspete sunt excelente ca sursă importantă de fier şi pentru formarea sângelui. Persoanele având un foc digestiv slab vor trebui să le evite, la fel şi cele suferind de diaree sau dizenterie.

Smochinele se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- pentru aparatul bucal în general, consumaţi smpchine proaspete, mestecându-le cu grijă;
- pentru constipaţie la copii, daţi copilului să mănânce 3 smochine înmuiate în prealabil în apă călduţă;
- pentru astm, consumaţi câteva smochine împreună cu puţin pippali în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol;
- pentru debilitate sexuală (atât la bărbaţi cât şi la femei), consumaţi câteva smochine în fiecare zi, după micul dejun, împreună cu puţină miere; o oră mai târziu beţi un pahar de lassi. Puteţi de asemenea să masaţi uşor abdomenul, înainte de culcare, cu ulei de ricin; aceasta vă va ajuta să vă refaceţi rapid energia sexuală.

STRUGURII - sunt tridoshici cu un efect răcoritor, uşor laxativ. Sunt surse importante de fier, prin urmare, foarte eficienţi în cazurile de anemie.

Strugurii se pot folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- potenţă şi fertilitate masculină, se amestecă o cană de suc de struguri cu o linguriţă de suc de ceapă şi o linguriţă de miere; se bea amestecul cu o oră înainte de a merge la culcare, timp de 45 de zile, pentru efecte de durată;
- pentru Pitta în exces, se bea un amestec făcut dintr-o cană de suc de struguri, o jumătate de linguriţă de cumin măcinat, o jumătate de linguriţă fenicul şi o jumătate de linguriţă de praf de lemn de santal. Acest amestec se poate folosi şi în cazurile de febră.

ZMEURA - sunt fructe extrem de apreciate pentru aroma lor aparte. Evitaţi însă excesul, întucât pot provoca serios toate cele trei Doshas. De asemenea, zmeura nu se combină cu lapte, iaurt sau brânzeturi deoarece pot genera hemoroizi, ulceraţii sau boli de piele.

Zmeura se poate folosi ca adjuvant în următoarele cazuri:
- micţiuni cu senzaţii de arsură se mănâncă 15-20 de bucăţi de zmeură amestecată împreună cu 2-3 linguriţe de zahăr brun, iar apoi imediat se consumă un pahar de apă. Aceasta poate ajuta la eliminarea senzaţiei de arsură şi a inflamaţiei la nivelul tractului urinar;
- menstre abundente, hemoroizi, se consumă 15-20 de bucăţi de zmeură zilnic.


sursa: fragment din „Bucătărie ayurvedică”, autori: Sunita Gosh, dr. Narazan Mustt, editura Sapienţia via venus.org.ro

Share/Bookmark

TINTAURA



Cel mai bun detergent natural pentru otravurile din organism.



Aflat la capat de saptamana pe-un drum de munte, am vazut-o, bucuros si uimit, langa un izvor, la poalele Pietrei Craiului: o tintaura in plina splendoare, incarcata de flori rosii si delicate, raspandind o mireasma suava. Desi suntem in prag de toamna, iar frunza mestecenilor incepe sa bata deja spre auriu, tintaura care imi iesise in cale avea boboci ce asteptau cuminti sa se transforme in flori. Un paradox al naturii: pe cat sunt de delicate si gratioase florile de tintaura, pe atat sunt de amare la gust si tot pe atat de puternice ca actiune terapeutica.
Tintaura este una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante din flora medicinala romaneasca, o planta care despovareaza organismul, acum, in prag de toamna, de toate otravurile cu care este imbuibat. Dar s-o cunoastem mai de aproape.

Descrierea plantei


Tintaura (Centaurium erythraea) se recunoaste, in primul rand, dupa flori, care sunt rosii-roz, crescute in mici ciorchini, evidentiindu-se usor printre ierburi. Apoi, dupa statura: creste nu mai inalta de doua palme (rar depaseste 30 cm), tulpina sa este simpla, cu frunze cu codita scurta, inguste, si cu varful oval.

Daca avem vreun dubiu asupra speciei, putem rupe o bucatica de frunza, nu mai mare decat o unghie, si sa o gustam. Veti recunoaste tintaura imediat: este mai amara decat tot ceea ce ati gustat pana acum.


Recoltarea


Se culege iarba, adica tulpina cu tot cu flori, fara radacina, de care se desprinde prin taiere, si nu prin smulgere. Dupa recoltare, tulpinile de tintaura se leaga in buchete, nu foarte groase, care se atarna pe o sfoara si se usuca la umbra, in locuri bine aerisite. Din jumatate de kilogram de tintaura rezulta, dupa uscare, ceva mai putin de o suta de grame de planta.


Preparate pe baza de tintaura



Extractul hidroalcoolic (tinctura)



Se pun intr-o sticla cu gura larga 20 de linguri de pulbere de tintaura, peste care se adauga o cana (250 ml) de alcool alimentar de 90 de grade si o cana de apa de izvor. Se inchide sticla ermetic si se lasa continutul sa macereze vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, agitand sticla de patru ori pe zi, pentru o mai buna extragere a principiilor active.

Dupa trecerea timpului de macerare, continutul sticlei se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu, de patru ori pe zi, cate 50 de picaturi diluate in putina apa.


Pulberea



Se obtine prin macinarea plantei uscate cu rasnita electrica de cafea, urmata de o cernere prin sita pentru faina alba. Pulberea de tintaura se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si cat mai reci, pe o perioada de maximum 3 saptamani. De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa de pulbere, pe stomacul gol.


Siropul de tintaura



Se pun 2 linguri de tintaura maruntita la macerat, in 50 ml de apa (un sfert de pahar), vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca 50 ml de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza.


In final, se amesteca cele doua extracte, iar peste acest amestec se pune jumatate de kilogram de miere, obtinandu-se un sirop recomandat mai ales copiilor, care suporta mai greu gustul amar. Doza pentru copii este 2-4 lingurite din acest sirop pe zi, iar pentru adulti de 4-6 linguri.



Vinul de tintaura



Intr-un litru de vin negru de struguri se pun sase linguri de iarba de tintaura maruntita, trei tulpini inflorite de busuioc si sase linguri de miere. Se lasa la macerat intr-un borcan inchis ermetic, vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza.

Se obtine o licoare foarte parfumata, cu un gust amar pregnant, din care se iau 1-3 linguri inainte de masa, pentru evitarea indigestiei si a balonarii, pentru accelerarea metabolismului si pentru redobandirea poftei de mancare, la convalescenti si anorexici.



Infuzia combinata de tintaura



Se pun 2-3 lingurite de tintaura maruntita la macerat intr-o cana de apa de izvor, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca o cana de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza.

In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ o jumatate de litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.



Cataplasma calda cu tintaura



O mana de frunze maruntite de tintaura se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius).

Dupa trecerea acestui interval de timp, se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, peste care se pune o sticla cu apa cat de fierbinte puteti suporta si se lasa vreme de o ora. Se aplica in caz de colici renale, precum si contra durerilor lombare si a nevralgiei sciatice.



Tratamente Interne



Stari gripale
- se administreaza extractul hidroalcoolic, cate o jumatate de lingurita, de 6-8 ori pe zi. Are efecte miraculoase pentru alinarea simptomelor pacientilor bolnavi de infectii respiratorii acute. In cazul infectiei gripale, reduce febra, elimina gradat durerile musculare, calmeaza cefaleea (durerile de cap), stimuleaza apetitul alimentar.


De asemenea, elimina starile de moleseala, apatie care apare in timpul bolii, ajutand corpul si psihicul sa lupte foarte eficient impotriva gripei.

Febra
- tintaura este printre cele mai puternice plante romanesti cu efect febrifug. Mecanismul prin care reduce temperatura corpului este inca o enigma. Se stie ca anumite substante pe care le contine au efect sudorific, activand astfel un mecanism natural de reglare a temperaturii organismului, insa acest efect nu explica pana la capat puternica actiune febrifuga a plantei.

Contra acceselor de febra, indiferent de cauza lor, adultilor li se administreaza cate o lingurita de extract hidroalcoolic de tintaura, de 4-6 ori pe zi. Copiilor li se administreaza siropul, 4-6 lingurite pe zi, dar nu mai mult de trei zile la rand.

Intoxicatii alcoolice, intoxicatii cu substante chimice
- se administreaza 1-2 cani de infuzie combinata de tintaura pe zi. Favorizeaza eliminarea toxinelor prin scaun, urina si transpiratie.

Cel mai important efect al sau in aceste cazuri este, insa, cel drenor si protector hepatic, tintaura ajutand ficatul - cel mai solicitat organ in cazul intoxicatiilor - sa isi exercite functia de "filtru al otravurilor" care intra in organism, stimuland ulterior procesul de regenerare a celulelor hepatice.



Hepatita virala de tip A, B, C
- se iau patru lingurite de pulbere de tintaura pe zi, in cure de o luna, cu 7-10 zile de pauza. Este foarte eficienta in fazele incipiente ale bolii, inhiband - se pare - proliferarea virusurilor si incetinind foarte mult ritmul de evolutie. In cazurile avansate de hepatita, cand apar deja modificari structurale la nivelul ficatului, tintaura se administreaza combinata in proportii egale cu iarba de anghinare (Cynara scolymus).


Diskinezie biliara
- se tin cure de trei saptamani, timp in care se administreaza, inainte de fiecare masa cu un sfert de ora, cate o lingurita de extract hidroalcoolic de tintaura, diluat cu putina apa. Are un puternic efect stimulent asupra musculaturii netede de la nivelul veziculei biliare, favorizand varsarea bilei in colecist. Este foarte eficienta si in prevenirea colecistitei si mai ales a litiazei biliare.


Constipatie atona
- se iau dupa fiecare masa 1-3 linguri de vin de tintaura, care are un intens efect de stimulare a peristaltismului intregului tub digestiv, inclusiv a colonului, ajutand astfel la eliminarea materiilor reziduale prin scaun.


Adjuvant contra giardiei
- se administreaza o lingurita de extract hidroalcoolic de tintaura, dupa care se ia la un sfert de ora medicamentul sau remediul natural prescris de medic contra acestei afectiuni. Tintaura stimuleaza puternic peristaltismul intregului tub digestiv, ajutand substantele active cu efect giardinocid sa actioneze mult mai eficient.

S-a constatat ca efectuarea tratamentului cu tintaura, in paralel cu cel clasic, creste foarte mult procentajul de reusita al acestuia din urma in combaterea parazitilor tubului digestiv.



Convalescenta, anorexie
- inainte de fiecare masa, se beau cateva linguri de vin de tintaura. Acest remediu, pe de o parte, stimuleaza capacitatea de digestie si normalizeaza apetitul, iar pe de alta parte, imbunatateste simtitor capacitatea de asimilare, in special a mineralelor constitutive si a oligoelementelor.


Balonare, dispepsie
- cu cinci minute inainte de a manca, se ia pe stomacul gol o lingurita de extract hidroalcoolic de tintaura. Este un tratament simplu, insa foarte eficient, deoarece stimuleaza secretia de sucuri digestive, stimuleaza secretia de bila, normalizeaza si usureaza digestia. Este foarte util acest remediu si pentru cei care fac frecvent indigestii.


Obezitate
- se ia o lingurita de pulbere de tintaura cu jumatate de ora (nu mai putin) inaintea fiecarei mese, oricat de neinsemnata cantitativ ar fi respectiva masa. Pe cat posibil, planta se tine in gura cateva minute, dupa care se inghite cu apa. Tratamentul dureaza minimum trei luni si are efecte foarte puternice, mai ales atunci cand este asociat si cu un regim alimentar adecvat.

Daca in cantitati mici plantele amare stimuleaza apetitul si asimilarea, in doze mari, repetate si luate pe o perioda indelungata de timp, aceste plante au efectul invers, stimuland procesele de dezasimilare si diminuand pofta de mancare.

Mai mult, tintaura este foarte utila in procesul reducerii greutatii corporale, deoarece favorizeaza procesele de eliminare (prin transpiratie, scaun, urina), scoate apa din tesuturi, mareste tonusul fizic si psihic, favorizand o viata activa.



Adjuvant in leucemie
- se tin cure cu sirop de tintaura, de doua luni, cu doua saptamani de pauza. Se iau patru-sase lingurite pe zi, intre mese. O eficienta si mai mare o are tratamentul cu pulbere de planta, din care se ia cate o jumatate de lingurita de trei-patru ori pe zi, pe aceeasi perioada de timp.

Mecanismul de actiune al tintaurei in aceasta afectiune este inca prea putin elucidat, insa este cert ca administrarea ei pe o perioada suficient de lunga ajuta la normalizarea proceselor de productie a elementelor figurate ale sangelui.



Tratamente Externe



Oxiuri
- se fac bai de sezut calde (38-40 de grade Celsius), cu infuzie combinata de tintaura. Suplimentar, o data la doua zile, se face cate o clisma cu infuzie combinata de tintaura, introducandu-se prin rect, in zona inferioara a colonului, cca 200 ml de extract.


Nevralgie sciatica
- pe zona dureroasa, se pun cataplasme calde cu tintaura, care se tin vreme de o ora. Tratamentul se face in timpul crizelor de sciatica, de doua ori pe zi.


Colici renale
- se aplica acelasi tratament de la nevralgia sciatica, cu diferenta ca aplicatia se tine vreme de 2-4 ore, schimband bidoanele cu apa fierbinte, o data la 30-40 de minute, asa incat cataplasma sa ramana mereu calda.


Eczema
- se aplica pe zona afectata suc proaspat de tintaura, obtinut prin zdrobirea tulpinilor de curand culese. Are efect antiinflamator, antiinfectios si favorizeaza vindecarea rapida si fara semne pe piele.


Precautii si contraindicatii
la tratamentul intern cu tintaura



Tintaura este contraindicata femeilor insarcinate, deoarece poate produce contractii uterine. De asemenea, este contraindicata in doze mari (peste doua grame pe zi) persoanelor foarte slabite, casectice, deoarece efectul sau tonic amar foarte puternic este greu de suportat de un organism devitalizat.

Se administreaza cu prudenta in timpul crizelor biliare, intrucat poate produce contractii ale musculaturii netede si poate agrava durerile.


Share/Bookmark

Sunday, July 10, 2011

Borsul, Otetul si Zeama De Varza


Borsul, Otetul si Zeama De Varza
Trei leacuri de limpezit sarbatorile. Retetele de sanatate pe care le vom prezenta in continuare nu sunt mentionate in nici un tratat clasic de medicina, in schimb sunt folosite de sute de ani in popor, cu un succes extraordinar.


Trasatura lor comuna? Sunt acre! Cu cat mai acre, cu atat mai pregatite sa curete bine si repede balastul enorm cu care ne incarcam organismul de sarbatori (cenusile arse ale bunatatilor pe care le inghitim). Modeste si foarte eficiente (se afla la indemana si nu costa aproape nimic), borsul, otetul si zeama de varza sunt trei alimente banale in aparenta, dar uluitoare prin calitatile lor.


Borsul



Se obtine in principal din taratele de grau, adica din coaja boabelor de grau, care este extrem de bogata in vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), in calciu si magneziu, precum si in oligoelemente, cum ar

fi zincul sau seleniul. Adaugati la aceasta colectie de vitamine si minerale faptul ca borsul dobandeste in urma procesului de fermentatie si o serie de acizi organici si de enzime, si veti obtine un tablou complet al acestui remediu, care este un adevarat elixir pentru intregul organism.

In mod traditional, in medicina populara romaneasca, borsul - foarte putine alte natiuni europene il cunosc - era folosit ca remediu de "prim ajutor" pentru o sumedenie de "neplaceri" care apareau la vreme de sarbatoare. Neplaceri la fel de actuale si in vremurile de azi, pe care le puteti combate dupa urmatorul program:



Betia
- borsul are proprietatea - greu de explicat de medicina moderna - de a trezi din betie. O doza-soc de doi litri de bors, bauta pe parcursul a una-doua ore, reda acuitatea simturilor, ajuta la redobandirea echilibrului, duce la recapatarea in buna masura a capacitatii de a judeca.


Mahmureala
- este eliminata consumand dimineata un litru de bors si apoi, pe parcursul zilei, band bors in loc de apa. Pentru o mai mare eficienta a tratamentului, se va manca pe parcursul zilei respective ceva mai des, insa in portii mici, iar inainte de fiecare masa, se va consuma obligatoriu bors.


Migrena
- apare adesea in timpul sarbatorilor, din cauza excesului de hrana si/sau de bautura, din cauza statului prelungit in casa, ori din cauza reactivarii unor probleme biliare etc. Practic, s-a constatat ca durerile de cap insotite de greata sau vertij cedeaza daca bem pe parcursul unei zile un litru de bors.

Asociati acestei terapii si cateva frictionari usoare cu otet de mere pe tample si iesiti neaparat cate doua ore pe zi la aer curat. Rezultatele nu vor intarzia sa apara.


Glicemia crescuta
- este un fenomen care apare frecvent de sarbatori, la cei care sunt mari amatori de dulciuri. Pentru a nu da complicatiile specifice diabetului, poate fi combatuta cu doua remedii traditionale: bors si ceapa cruda. Daca aveti probleme cu glicemia, consumati mari cantitati din cele doua alimente pe timpul sarbatorilor.


Durerile de ficat si de bila
- se bea pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de fiecare masa, cate o cana de bors. In medicina populara romaneasca, pentru o mai mare eficienta, se punea in cana de bors si putin praf de pelin.


Pentru a slabi rapid
- se face un tratament pe cat de putin complicat, pe atat de eficient: zilnic, vreme de o saptamana, consumati un preparat obtinut din jumatate de litru de bors proaspat, doi litri de apa de izvor, zeama de la o lamaie si trei linguri de miere.

Toate componentele se pun intr-un vas si se amesteca bine, pana la totala omogenizare, dupa care se trage in sticle care insa nu se vor pastra la rece, ci la temperatura camerei. Se consuma cei aproape trei litri de preparat pe parcursul unei zile. Efectele curei le veti putea constata in scurt timp.


Otetul de mere


Borsul, Otetul si Zeama De Varza

Potasiul - bomba energetica a marului trece si in otet

La fel ca si borsul, preia in buna masura calitatile materiei prime din care a fost obtinut, in cazul de fata merele, fructe foarte bogate in potasiu, mineral esential pentru functionarea normala a unor sisteme importante din organism (cardio-vascular, nervos).


Otetul de mere contine practic toate mineralele esentiale si oligoelementele prezente in fructele din care a fost obtinut. El este bogat in potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sulf, siliciu si fier. Cura cu otet de mere este recomandata mai ales celor care au lipsa de potasiu in organism, prezenta mai ales in cazul regimurilor de slabit hiperproteice, adica bazate in principal pe carne.

Or, in timpul sarbatorilor, produsele din carne sunt, din pacate, baza hranei, ceea ce, atat pe moment, cat si pe termen lung, creeaza probleme in lant organismului. Sa vedem, in continuare, cum putem rezolva aceste probleme cu ajutorul otetului de mere.


Ingrasarea
- pentru a ne incapea hainele si dupa ce trec sarbatorile, putem face in fiecare zi un tratament simplu si cu o eficienta destul de mare: dimineata, cand ne trezim, bem pe stomacul gol un pahar de apa de izvor, in care au fost dizolvate doua lingurite de otet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, dupa fiecare masa, vom bea o jumatate de pahar de apa in care am adaugat o lingurita de otet de mere si doua lingurite de miere.


Pofta de mancare prea mare
- este reglata cu o cura deloc complicata, dar cu efecte foarte puternice: inainte de fiecare masa, oricat de imbelsugata sau saraca, se inghit doi catei de usturoi, pisati impreuna cu o lingura mare de otet si putina apa. Este un preparat nu foarte rafinat ca aroma, insa cu un efect deosebit. Ar mai fi de retinut ca aceasta cura, destul de dura pentru tubul digestiv, nu se face mai mult de sapte zile la rand, urmate de sapte zile de pauza.


Digestia dificila
- luati, inainte si dupa masa, cate un sfert de pahar de apa, in care a fost diluata o lingurita de otet. Otetul stimuleaza salivatia, secretia de sucuri gastrice si mareste peristaltismul tubului digestiv. De asemenea, imbunatateste metabolismul lipidelor, substante care sunt cel mai dificil de digerat si asimilat.


Intoxicatia alimentara
- apare adesea pe timpul sarbatorilor, din cauza pastrarii indelungate a unor alimente usor alterabile sau din cauza folosirii la prepararea mancarurilor a unor ingrediente necorespunzatoare, perisate.

Daca va confruntati cu aceasta problema, incercati sa evacuati rapid toata hrana nedigerata din stomac, inghitind apa calda cu sare si eliminand-o prin voma. Apoi, dupa ce asteptati o ora, puteti face urmatorul tratament: beti in reprize un litru de apa de izvor sau plata, in care ati dizolvat in prealabil patru linguri de otet.


Durerile de cap
- mai ales cele care apar ca o consecinta a unor probleme hepato-biliare sau a excesului de mancare se trateaza intern cu otet de mere, din care se iau 2 lingurite nediluate in putina apa. Extern se fac frictionari ale tamplelor si ale bazei craniului (deasupra cefei) cu otet de mere. O metoda populara, care uneori da rezultate surprinzator de rapide, este inspirarea vreme de cinci minute a vaporilor de otet, deasupra unui vas.


Doua aplicatii externe cu otet de mere



Oboseala
de dupa noptile nedormite se "scoate" cu frectii blande cu otet ale umerilor, cefei, toracelui si a zonei fruntii. Acest tratament dureaza 15-30 de minute si va fi urmat obligatoriu de un dus, dupa care va veti simti proaspeti si in forma.


Febra musculara
de dupa eforturile fizice, cu care corpul nu este obisnuit (cum ar fi o noapte intreaga de dansat sau o drumetie prelungita), se trateaza cu masaje blande si prelungite cu otet a grupelor musculare afectate. Cele mai bune rezultate se obtin daca amestecam patru linguri de otet cu cincizeci de picaturi de ulei volatil de menta si aplicam acest preparat pe zonele afectate.


Moarea de varza


Borsul, Otetul si Zeama De Varza
Este zeama rezultata dupa scurgerea verzei murate. Cu alte cuvinte, este un extract 100% natural din varza, imbogatit cu fermenti si enzime (principii active) provenite de la plantele aromatice (telina, marar, ardei iute, hrean) puse in muraturi.


Din pacate, moarea de varza a fost destul de putin studiata de catre stiinta, desi cu siguranta va veni vremea cand si ea va declansa o mica revolutie in lumea medicamentelor naturale. Pana atunci, va prezentam cateva gaselnite ale medicinii populare romanesti, referitoare la utilizarea de sarbatori a acestui remediu, nu foarte grozav ca miros, dar extrem de sanatos:


Apetitul excesiv
- se poate regla si cu ajutorul moarei de varza. Se beau inainte de fiecare masa cate 2 pahare de moare (nu mai putin, deoarece in doze mici si medii, moarea de varza este, din contra, un stimulent al apetitului).


Constipatia
- 3-4 pahare de moare de varza stimuleaza digestia, deblocheaza eliminarea si ajuta la dezintoxicarea traiectului digestiv. Acesta este si motivul pentru care, in multe sate romanesti, in timpul meselor traditionale de Craciun si de Anul Nou se serveste moare de varza din belsug, inainte de felurile de mancare mai grele, precum si la sfarsitul ospetelor. De asemenea, prin stimularea tranzitului intestinal, este un foarte bun remediu pentru a slabi in mod natural.


Ficatul marit
- este o problema care apare frecvent, mai ales la bolnavii hepatici cronici, in urma meselor imbelsugate de sarbatori. In medicina populara romaneasca, aceasta problema se trateaza cu jumatate de litru de moare de varza, bauta dimineata pe stomacul gol, si cu un litru de ceai de sunatoare baut pe parcursul zilei.


Sensibilitatea la frig
- prin continutul sau de vitamine si enzime, precum si datorita faptului ca mareste tensiunea arteriala, moarea de varza stimuleaza circulatia sangelui si, implicit, favorizeaza incalzirea corpului, inclusiv a extremitatilor (maini, picioare). Se consuma zilnic 1-2 pahare de moare de varza.

sursa formula-as.ro

Share/Bookmark