Saturday, December 17, 2011

ENYA -The Spirit of Christmas Pastcybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

Alfabetul doctorului Voiculescu

Share

de Ioana Pârvulescu

Cu mulţumiri,

dlui Conf. Dr. Cătălin Vasilescu
În copilăria mea pentru durerile de burtă existau încă miraculoasele "picături Davila". Copiii nu prea aveau voie să le folosească, dar, numărate cu mare atenţie şi parcimonie pe un cub de zahăr, le-am primit în câteva rânduri, iar efectul lor a fost uluitor: îţi luau într-adevăr durerea cu mâna.

M-am întrebat de câteva ori, mai activ în perioada scrierii cărţii despre secolul 19, în care Davila e personaj-cheie, de ce nu se mai vând picăturile lui în farmacii. Răspunsul l-am aflat abia de curând, când am descoperit o carte a doctorului Voiculescu, "scoasă de Fundaţia Culturală Regală Principele Carol": Toate leacurile la îndemână.

Este prima carte medicală de Vasile Voiculescu pe care o citesc. Publicată în 1935, ordonată alfabetic, ca dicţionarele, a avut succes: trei ediţii în zece ani. Colecţia "Cartea satului", în care a apărut, conţinea titluri din domenii diverse: istorie, folclor, sfaturi practice, iar grija editorilor era pentru ilustraţii care să facă, pe neobservate, educaţie estetică sătenilor.

Astfel Leacurile lui Voiculescu sunt puse sub o copertă cu o reproducere după Mama şi copilul de Luchian, tablou aflat în colecţia Zambaccian, cartea Cei trei Regi de Cezar Petrescu apare cu un desen de Lena Constante şi "46 de vederi şi chipuri după fotografii".

Între gospodine de Lucia Filimon-Ciulei are un desen de Aurel Jiquidi, alte titluri sunt ilustrate cu G. Petraşcu, Jean Steriadi, Demian, Mac Constantinescu ş.a., cu multe "Afiguri" în text. Din toată colecţia însă, fără îndoială, cea mai utilă este cartea lui Vasile Voiculescu.

Două motive îl fac pe doctorul-scriitor mai potrivit decât alţii pentru o colecţie tip "cartea satului": mai întâi tinereţea lui medicală petrecută, ca "medic de plasă", în satele din Regat (Gorj, Dâmboviţa, Ilfov) şi apoi, o vădită preocupare pentru "dumirirea" ţăranilor, ca redactor al rubricii "Ora satului" la radio, în 1930, adică la începuturile instituţiei.

(În comunism, după ce autorul a fost închis, "Ora satului", golită complet de rostul de ajutor şi de emancipare pe care i-l dăduse V. Voiculescu, a continuat totuşi să funcţioneze, măcar cu numele).
Dicţionarul de leacuri", cum îşi numeşte medicul opul, nu e destinat numai vindecării, ci, simultan, şi educaţiei sanitare. Voiculescu nu are încredere în conştiinţa medicală a omului de la ţară, iar cu prejudecăţile şi încăpăţânările "pătimaşului" s-a luptat direct: "Cât am fost medic de plasă am băgat de seamă că zadarnic îi vorbeam omului de boală, de pază şi de îngrijiri.

El nu punea preţ şi nu credea decât în sticluţa cu doctorii sau în pacheţelele cu prafuri pe care le scoteam din lădiţa cu leacuri. Dacă-i dam numai poveţe goale, el pleca oarecum păgubaş, parcă l-aş fi dus cu amăgeli, şi nu făcea mai nimic din câte-l povăţuisem. Dar cu leacul în sân se întorcea acasă bucuros şi dumirit".

Aşadar, ca să asculte un sfat bun, bolnavul avea nevoie şi de un stimulent concret. Speranţa autorului este ca medicamentele şi sfaturile pe care le oferă prin intermediul cărţii să-i folosească omului ca şi cum i-ar fi prescrise cu doctorul de faţă.

Există, într-adevăr, un efect benefic al simplei prezenţe a medicului, care linişteşte orice durere şi ameliorează instantaneu starea bolnavului.

(Varianta comică a acestui fenomen prea puţin luat în seamă este reţeta catindatului cu dureri de dinţi din D'ale carnavalului, ajuns pe scaunul spiţerului: "măseaua, în interval de conversaţie, de frică, trece".)

Multă trebuie să fi fost mizeria întâlnită de Voiculescu în anii de început al carierei sale dacă, la mai bine de un deceniu şi jumătate de la revenirea în Bucureşti, ca medic la Administraţia Domeniilor Coroanei, gândul lui rămâne tot să-şi ajute bolnavii, pe gratis, cu leacuri în
tr-adevăr accesibile tuturor: plantele din "farmacia verde", apa, zăpada, mierea, laptele, igiena.

Alfabetul doctorului Voiculescu se întinde de la ABUR, ACID FENIC, ACID BORIC, până la ZAH|R, ZER, (OXID DE) ZINC. Iar în final un indice al bolilor, de la Acreală în stomac la Zăbale şi zâmbre, te trimite direct de la suferinţă la remediu.

Scrisă într-un limbaj simplu, cu grija de a folosi numele popular, cel ştiut la sat, al bolii sau al plantei de leac, cartea e ca o mică trusă de prim-ajutor. Strădania de a obliga oamenii la reguli de igienă şi la o hrănire cumpătată pe termen lung e dublată de cea de a-i face să se descurce pe loc când sunt în suferinţă.
Cele mai multe sfaturi medicale rămân foarte actuale şi pentru cititorul secolului 21, adică după trei sferturi de veac.

Asta, pentru o carte de medicină nu e puţin lucru, dar doctorul alege numai sfaturile elementare, în fapt tocmai acele reguli din a căror neglijare cei mai mulţi oameni îşi fac un punct de onoare: proporţia de aur muncă-odihnă-mâncare, curăţenia, nocivitatea exceselor.

Articolul despre miere, de pildă, se întinde pe mai multe pagini şi poate sta într-o carte despre alimentaţia raţională de azi. Pentru ca ţăranul să înţeleagă de ce e mierea mai bună decât zahărul, doctorul îi vorbeşte, într-un microcurs de apicultură, şi despre "taina mierii" şi cum ia aceasta naştere, îi vorbeşte despre experienţele legate de vitamine sau lipsa lor, şi chiar despre istoria mierii în medicina casnică.

Apa, apele minerale, aerul, legumele sunt date şi ele ca leacuri "la îndemână", cu toate bunele recomandări însoţitoare.


Tabloul vieţii de la ţară, unde babele şi tămăduitorii de ocazie oferă oamenilor tot soiul de ritualuri curative, de soluţii fanteziste, rezultă şi el din micile articole ale lui Voiculescu. De pildă: Castravetele "nu e leac, nici măcar hrană care să îndestuleze pe un muncitor. Din castraveţi tăiaţi mărunt se scoate o apă cu care se spală frumoasele satului pe faţă, crezând că scapă de sbârcituri şi pete".

Sigur că o asemenea utilizare nu-l interesează pe doctor, dar el îşi face datoria să spună, în treacăt, că, dacă nu dăunează, sucul de castraveţi nici nu foloseşte la frumuseţe (lucru pe care, probabil, industriile cosmetice nu l-ar recunoaşte cu aceeaşi uşurinţă).

În schimb, prejudecăţi mai grave decât cea legată de spălarea pielii cu suc de castraveţi, sunt mai energic combătute. La litera B, Balega de vite: "Nu e bună de nici un leac. Unii ung bubele cu balegă. Alţii o plămădesc cu lut şi o pun la scrântituri.

Balega e primejdioasă, căci poate infecta rănile, mai ales că în cea de cal se află microbii fălcariţei. Mulţi bolnavi de reumatism ţin picioarele ori mâinile în bălegar cald. Câteodată ei simt alinare, căci bălegarul are în el amoniac (v. liniment), dar primejdia de infectare e mare, căci microbii din murdărie pot intra în trup printr-o sgârietură nevăzută.

Cu balegă se afumă bolnavii de năjit (otită supurată), dar leacul adevărat al durerilor şi scurgerilor de urechi e apa oxigenată şi picăturile de pus în urechi".

La fel de nefolositoare e păcura, folosită în popor ca dezinfectant, "dar avem atâtea leacuri mult mai bune, chiar pentru vite".

O altă prejudecată: "Sticla pisată, care se bea de către cei care au sculament, nu numai că nu lecuieşte, dar este chiar vătămătoare. Pentru blenoragie sunt alte leacuri, pe cari le prescrie medicul (vezi permanganatul)."

Sunt numite câteva medicamente şi dezinfectante care trebuie să existe în casa "gospodarului" (de la apă oxigenată, iod, la antipirină, aspirină, chinină), dar se recomandă şi procedee semi-medicale semi-culinare, ca fierberea în "baia Marie" (bain Marie).

Plantele otrăvitoare sunt indicate răspicat, la fel şi cele folositoare, iar la unele apare formularea "se crede... însă e nedovedit". De pildă laptele cucului (plantă cu flori galbene şi suc galben) este "buruiană otrăvitoare", însă, "cu sucul ei se ard negii", iar jirul "este bun ca întăritor. Cine nu are untură de peşte, dă copiilor câteva linguriţe de ulei de jir pe zi".
Picăturile lui Davila le-am descoperit la Opium, lucru care mi-a dat şi explicaţia dispariţiei lor din farmacii. Opiumul "se scoate din capetele de mac. Este un leac care alină durerile, însă e foarte otrăvitor. De la farmacii nu se dă decât cu reţeta medicului. În casă poate să se găsească sub formă de tinctură antiholerină sau Picăturile lui Davila (s.m.).

Un om mare poate lua de 3 ori pe zi câte 10, 15 picături la o lingură cu apă pentru alinarea durerilor de pântece şi vărsăturilor". Desigur că în secolul 19, când epidemiile de holeră făceau ravagii, iar pentru dureri erau puţine calmante, picăturile lui Davila fuseseră un adevărat miracol.


Cartea doctorului Voiculescu e scrisă în aşa fel ca un lucru să devină clar pentru orice prost (dar şi pentru orice deştept): sănătatea e cel mai important lucru!

Vasile Voiculescu a trebuit să cunoască tot răul, toată mizeria şi suferinţele trupului ca să scrie o asemenea carte. Cât despre literatura lui, ea e un balsam sufletesc.

Nu degeaba medicii din veacuri trecute aveau în grijă şi vindecau deopotrivă trupul şi sufletul. Nu degeaba medicii au fost şi mai sunt unii dintre cei mai mari cititori de literatură.


SURSAP.S.-AM GASIT-O AICI

Friday, December 16, 2011

ASTRAL CORDS: THE BAYUALI & YENNU OF DOGON-EGYPTcybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

Thursday, December 15, 2011

"Realm of the Faerie"cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

ION BOBARU, alchimistul de pe strada Galati

karmapolice: ION BOBARU, alchimistul de pe strada Galati

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

RETETE NATURISTE UTILE

Share

"Cum sa scap de pietre la fiere pe cale naturista?"

"Cum sa scap de pietre la fiere pe cale naturista?"
(Raspuns pentru NEAMTU LONGHINA - jud. Alba, F. AS nr. 957)Iata reteta pentru eliminarea pietrelor de la fiere precum si schema de tratament. Totul naturist 100%.

Ora 8 - se mananca o felie de paine prajita cu branza de vaci. Intre orele 10-12, se aplica pe zona bila-ficat, din 15 in 15 minute, un prosop inmuiat in ceai fierbinte de musetel concentrat (100 g flori de musetel la un litru de apa, infuzie).

Ora 12.10 - se mananca o farfurie de gris cu lapte fierbinte.

Ora 12.15 - se pune pe ficat prima mamaliga fierbinte invelita in prosop.

Ora 12.30 - se bea o cana cu 100 ml ulei de masline usor incalzit, la 37gr.C. Se bea pe nerasuflate. Imediat se bea zeama de la o lamaie, obligatoriu.

Ora 12.45 - se bea a doua cana cu 100 ml ulei, urmata de zeama de la cel putin o lamaie.

Ora 13 - se bea a treia cana cu ulei si zeama de lamaie.

Ora 13.15 - se pune pe ficat a doua mamaliga fierbinte invelita in prosop care se tine 45-60 de minute. Pentru eliminarea usoara si rapida a pietrelor se sta in pat mai mult pe partea dreapta, acoperita. Toate procedurile le face alta persoana. Se evita pe cat posibil racirea pe zona ficatului.

Ora 17 - obligatoriu se bea o ceasca cu cafea neagra. A doua zi dimineata se bea lapte si ceai de musetel pentru a neutraliza excesul de bila. De asemenea, a doua zi se elimina pietrele, care se vad in scaun. Acest tratament se aplica la interval de 3 ani, in caz ca apar dureri in partea dreapta, zona bila-ficat.

Atentie! Acest tratament nu se aplica in cazul cand pietrele sunt mai mari de 10 mm. Exista riscul unui icter mecanic prin infundarea canalului coledoc. Va doresc multa sanatate si fericire.

"Caut tratament pentru carcinom mamar"
(Raspuns pentru T. LUCRETIA - jud. Timis, F. AS nr. 957)

In cazul suferintei dvs. se recomanda tratamentul cu spanz, dar sub indrumare de specialitate. Doza de pulbere prescrisa: 0,2 g in fiecare zi. Se ia impreuna cu 1 g pulbere de salvie sau napraznic, timp de 20 de zile, cu pauze de 1,5-2 saptamani. Se fac 3-4 cure, pana la stoparea evolutiei bolii.

De asemenea, va recomand toate produsele stupului, macar 50-60 zile. Cu 20 minute inaintea mesei de dimineata, luati 3 lingurite miere cu apilarnil 7,5%, in care se pune o fiola cu laptisor de matca sau 3 capsule laptisor de matca, 25 g polen ca atare inglobat in miere sau diluat cu apa, ori 15 pastile de pastura.

Dupa fiecare masa, se iau 2 lingurite miere poliflora, in care se pun 7 picaturi extract moale de propolis. La fiecare doua zile se fac clisme cu infuzie din: galbenele, coada-soricelului, frunze de zmeur si marul-lupului, amestec in parti egale. In infuzie se mai pun: 2 lingurite de miere cu apilarnil 7,5%, o fiola de laptisor de matca si 20 picaturi tinctura de propolis la 300 ml lichid.

In loc de apa se bea ceai din: galbenele, coada-soricelului, coada-calului si urzica vie in parti egale. Infuzie 1,5-2 l pe zi. Se pune o lingurita cu varf de plante la 250 ml apa.

Ca dieta, se va adopta una naturista.

Alimente recomandate: orez, grau si grau incoltit, porumb, linte, fasole cu boabe mari, mazare dulce, spanac, morcovi, castraveti, sfecla, conopida, broccoli, varza, struguri, cirese, curmale, migdale, stafide si fructe dulci (banane, portocale, caise, piersici, pere, prune, mere Golden, pepene verde), miere de albine vie. Sunt interzise orice fel de carne, sucuri, dulciuri din comert, produse lactate, alcool, cafea.

Pentru alte amanunte va rog sa telefonati la 0745/40.04.00, 0230/54.60.17, dupa ora 18. Va doresc multa sanatate!
ing. BARCA GEORGEL - str. Sucevei 31, Falticeni, jud. Suceava

"Caut persoane care au avut ruptura de menisc si ma pot sfatui"
(Raspuns pentru C.I.C. - Dragasani, F. AS nr. 970)

Am avut si eu o astfel de "ciupitura" in urma unei caderi gresite pe genunchi. Am facut si RMN, mi s-a sugerat o artroscopie, la care am cerut timp de gandire.

Intre timp, dupa diferite recomandari, printre care si fizioterapie (care mi-a facut mai rau dupa a 4-a sedinta) am urmat ozonoterapie si laseroterapie (la Iasi exista un ortoped care se ocupa de acest fel de tratament) si - alternativ - mi-am uns genunchiul (de jur-imprejur) cu Artrostop, Diclofenac si - de la farmacia veterinara - Osteocicatrat gel, cu ultimul unguent masandu-ma usor si azi, dupa 6 luni. Nu-mi vine sa cred ca am scapat de carje si ca doar la urcarea scarilor am o vaga senzatie de jena in genunchi.

De frica sa nu reinceapa durerea aceea groaznica pe care am avut-o, ma ung in continuare cu acest gel exceptional. Incercati si dvs. Osteocicatratul. Are la baza tataneasa si rostopasca (tataneasa m-a ajutat si la o fractura de mana, cand am facut bai caldute la brat). Noroc si curaj.
AGAPIE MILETINA - str. Dr. Savini 7, bl. R1-B-I-6, Iasi, cod 700318, tel. 0232/27.93.79


"Fetita mea de 9 ani urineaza noaptea in pat"
(Raspuns pentru MIHAELA STAN - Bucuresti, F. AS nr. 956)

Pentru problema fiicei dvs. va sfatuiesc, in primul rand, sa va adresati unui medic pediatru pentru terapie clasica, cu complex de vitamina B injectabila, care se indica in enurezis nocturn. * Cereti consult neurologic. * Asociat, aplicati program nocturn de urinat. Treziti fetita la ore fixe (puneti ceasul sa sune din 2 in 2 ore) ca sa urineze.

Inainte de culcare, trimiteti fetita sa urineze. * Dupa ora 19, sa nu mai consume nici un fel de lichide. * Interzis sa consume sucuri carbogazoase. Daca-i plac sucurile, faceti-i dvs. acasa. * Pe saltea, puneti frunze de feriga proaspat culese si apoi cearceaful. Frunzele se schimba cam la 3 zile. * Macinati 1 lingurita sare.

Se adauga 1 galbenus de ou si se omogenizeaza ca sa se obtina o pasta. Pe 2 comprese sterile se intinde pasta si se aplica pe zona rinichilor. Peste comprese, se pune un prosop subtire de bumbac. Compresele se tin pana pielea devine roz. Zona se sterge uscat. Se repeta din nou, peste o saptamana. In total se fac 7 aplicatii.
Ma puteti suna la tel. 0752/59.69.54.
G. SIBOTEANU

"Sunt purtatoare sanatoasa de virus hepatitic B"
(Raspuns pentru RAPAS FLORINA - Deva, F. AS nr. 978)

Ma bucur ca un copil de fiecare data cand primesc revista dvs. si o citesc cu mare placere. Asa am gasit si scrisoarea d-nei Rapas Florina, careia ii trimit si eu o reteta care sper ca-i va face bine. Reteta: pentru toate problemele de ficat si fiere se recomanda o bautura care are darul de a curata si fortifica organismul (organele interne) - borsul de sfecla rosie!

1 kg sfecla rosie, 1 legatura de patrunjel, 1 legatura de marar, 1 legatura de leustean, 1 capatana de usturoi si 1 cubulet de drojdie. Toate se pun intr-un borcan de 5 l, se toarna apa rece si se lasa la macerat, dar nu la soare, pentru ca face spuma.

Borcanul trebuie umplut cu apa doar pana la trei degete sub gura borcanului, ca sa nu curga in afara. Cand lichidul este gata acrit (dureaza o saptamana vara, si doua saptamani iarna) se strecoara si se pune iarasi apa peste sfecla din borcan, lasand iarasi la macerat. Din primul rand de bors se beau 2 pahare pe zi, iar din al doilea, fiind mai slab, se beau 4 pahare pe zi.

Sa nu tina cont ca nu-i prea bun la gust si ca este prea concentrat (primul bors), ci sa-l bea asa, in paralel cu ceai de galbenele (tot de doua ori pe zi) si cu seminte de armurariu. Vindeca chiar si hepatita C, in 6 saptamani. Borsul se poate bea in tot cursul anului. Este un bun preventiv al bolilor de ficat si de fiere, depurativ general al organismului si fortifiant si regenerator al sangelui. Cu multa stima,

MARIA IONICA - str. Bradului nr. 21, bl. D6, et. 4, ap. 11, sc. B, cartier Nicolina, 1 Bai, Iasi

"Caut tratament pentru negi in palma"
(Raspuns pentru CIPRIAN EUGEN, F. AS nr. 988)

Taiati longitudinal un catel de usturoi, si puneti partea interioara (miezul) pe neg. Legati strans cu un plasture si lasati-l sa actioneze cat mai multe ore, eventual toata noaptea. Repetati mai multe zile la rand, pana se usuca negii. Sa va fie de folos. Doamne ajuta!
MARIA SUSOI - e-mail: susoimaria@gmail.com

Buddhist Chanting - Absolute Affirmation (Japanese)Share/Bookmark

Wednesday, December 14, 2011

Atlantis 2 Egypt 528hz - DNA repair frequency (Real dolphin Noises) By R...cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

The ADHD Scam and the Mass Drugging of Schoolchildren (Transcript)

The ADHD Scam and the Mass Drugging of Schoolchildren (Transcript)

Share

Scientist photographed soul leaving the body in death 2nd partShare

IARBA CRACIUNULUI


karmapolice: IARBA CRACIUNULUI

sursa formula as

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

Monday, December 12, 2011

WALKING INTO DRAGON CAVE-MEDITATION MUSIC

Walking into Dragon Cave

Share

MUSICAL RAPTURE A Healing Gift for Humanitycybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

Human Resources / Resurse umane (RO)


După Psywar, Metanoia revine în 2010 cu un nou documentar, extrem de complex, Human Resources, în regia lui Scott Noble, tratând subiectul vast al controlul social, examinând istoricul, filozofia şi, nu în ultimul rând, patologia elitelor mondiale, angrenate într-o cursă isterică de pervertire a psihicului uman, pentru edificarea visului lor etern, sintetizat de Hobart Mowrer: "demoralizarea comportamentală supremă".
Share/Bookmark

Sunday, December 11, 2011

CANCER CAN BE CURED

Health Videos - Every Cancer Can be Cured in Weeks


Share