Tuesday, February 28, 2012

ALIFII

Share
ALIFII
* Cand afara e frig, trageti-va in bucatarie, la caldurica, si transformati-va in alchimisti. Va oferim retete infailibile! *

Alifie "tripla"

Ingrediente:

* 500 g untura de porc
Parti egale de:

* coada-soricelului (flori si frunze proaspete)
* galbenele (flori proaspete si frunzulite crude, nemanate)
* frunze proaspete de zmeur (varfurile sau frunzulitele crude)

Mod de preparare:

ALIFII
*
Luati un pumn din amestecul de plante (coada-soricelului, galbenele si frunze de zmeur, in parti egale), maruntiti-le si puneti-le deoparte.

* Incalziti untura de porc, adaugati plantele, amestecati si lasati sa fiarba incet, la foc mic, 4-5 minute. Ramaneti tot timpul langa ele, nu iesiti afara. Luati, apoi, cratita de pe foc, lasati amestecul sa stea asa 3-4 zile, dupa care mai incalziti-l o data.

* Strecurati alifia printr-un tifon pus intr-o sita, stoarceti bine tifonul si turnati-o apoi in borcanele cu capac. Borcanelele cu alifie se tin in frigider. Nu preparati o cantitate prea mare, ca sa nu se rancezeasca. Este bine ca alifia sa fie proaspata.

La ce foloseste:

Extern:
* in aproape toate problemele de piele, inclusiv leziuni si rani
* pentru tratarea hemoroizilor.



Alifie de galbenele

Ingrediente:

ALIFII
* 1 pumn (mare!) de flori, frunzulite si tije de galbenele (proaspete, neatinse de mana)
* 500 g untura de porc

Mod de preparare:

* Se incinge untura de porc si se adauga plantele maruntite. Se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 10 minute, si apoi sa stea trei zile la temperatura camerei. In a patra zi, se mai incinge o data amestecul si se strecoara printr-un tifon.

* Se toarna alifia in borcanele si se lasa sa se raceasca. Se inchid borcanelele cu capac si se pastreaza la rece.
Preparati intotdeauna doar cantitatea de alifie pe care s-o folositi intr-o perioada scurta.

La ce foloseste:

* In caz de inflamatii ale amigdalelor, gatului si ale mucoasei bucale si in caz de stomatita ulceroasa.
* In afectiuni ale laringelui sau raguseala.

Alifie de salvie

Ingrediente:
ALIFII

* 2 linguri de frunze proaspete de salvie
* 250 g untura de porc

Mod de preparare:

* Se maruntesc frunzele de salvie proaspata, dupa care se piseaza in piulita. Se incinge, intr-o cratita, untura de porc, se adauga salvia si se fierbe incet, circa 4-5 minute.

* Se ia vasul de pe foc, se lasa amestecul sa stea asa trei zile, se incalzeste din nou, se strecoara printr-un tifon si se toarna in borcanele de alifie. Se inchid cu capac si se tin la frigider.
Preparati doar o cantitate mica de alifie, pe care s-o folositi repede.

La ce foloseste:

Extern: in infectii ale pielii.

Alifie de coada-soricelului

Ingrediente:

* 1 pumn de planta proaspata
ALIFII
* 500 g untura de porc

Mod de preparare:

* Luati un pumn de coada-soricelului proaspata si fierbeti-o incet, 4-5 minute, in untura de porc. Stati langa aragaz! Luati amestecul de pe foc, lasati-l sa stea asa trei zile, dupa care incalziti-l inca o data, strecurati-l printr-un tifon, stoarceti bine tifonul si turnati alifia in borcanele.
Dupa ce s-a racit, inchideti borcanelele cu capace si tineti-le in frigider.

La ce foloseste:

Extern: impotriva hemoroizilor.

Alifie de ienupar

Ingrediente:
ALIFII

* boabe verzi de ienupar
* unt nesarat

Mod de preparare:

* Luati boabele de ienupar, zdrobiti-le si amestecati-le cu o cantitate egala de unt nesarat. Alifia se poate folosi imediat si se maseaza pe zonele afectate.
Preparati mereu alifie proaspata. Se poate pastra la frigider cateva zile.

La ce foloseste:

Extern: in caz de psoriazis.

Alifie de sanziene
ALIFII

Ingrediente:
* 500 g de untura de porc
* 4 pumni de sanziene

Mod de preparare:
* Se incing, intr-o tigaie, 500 g de untura de porc, se adauga 4 pumni de sanziene, se lasa sa clocoteasca putin, se amesteca bine si se ia de pe foc.

* Se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa se raceasca peste noapte.

* A doua zi se incinge din nou, pana ce untura este suficient de lichida pentru a putea fi strecurata printr-o panza curata de in. Plantele ramase in stergar se preseaza cu putere si alifia astfel obtinuta se toarna in borcane mici, cu capac. Se pastreaza la frigider.

La ce foloseste:
Extern: un remediu excelent impotriva petelor de batranete.

Alifie din boabe de vasc

Ingrediente:
ALIFII

* untura de porc


Mod de preparare:

* Se pun boabele de vasc, cules intre inceputul lui octombrie si sfarsitul lui decembrie, intr-un vas de portelan si se amesteca cu putina untura de porc, pana ce se obtine o alifie. Se aplica pe degeraturi si se lasa sa stea peste noapte.

La ce foloseste:

Extern: contra degeraturilor.

Alifie de brusture negru

Ingrediente:
ALIFII

* 250 g untura de porc
* 4-6 radacini de brusture negru

Mod de preparare:

* Se incing 250 g de untura de porc intr-o tigaie.

* Se adauga 4-6 radacini proaspete spalate si taiate marunt de brusture negru, se lasa sa dea in cateva clocote, se amesteca puternic si se ia tigaia de pe foc.

* Se acopera cu un capac si se lasa untura sa se raceasca peste noapte. A doua zi se incalzeste din nou, usor, se paseaza printr-un servet curat de in, se storc si bucatile ramase in stergar si se toarna alifia in borcanele cu capac. Se ung cu ea, in fiecare zi, bataturile.

La ce foloseste:

Extern: contra bataturilor.

Alifie de turita-mare

Ingrediente:
ALIFII

* 250 g untura de porc
* doi pumni de turita-mare

Mod de preparare:

* Se incalzesc, intr-o tigaie, 250 g de untura de porc.

* Se adauga doi pumni plini de frunze, flori si tulpini de planta taiate marunt, se lasa sa clocoteasca putin, se amesteca bine si se ia tigaia de pe foc.

* Se acopera cu un capac si se lasa untura sa se raceasca peste noapte. A doua zi se incinge din nou, se paseaza printr-un stergar curat de in, se storc bine si plantele ramase si se toarna alifia in borcanele cu capac.

La ce foloseste:

Extern: contra varicelor.

Utilizare:

Alifia se aplica zilnic pe varicele de pe gambe intr-un strat gros. Frunzele, florile si tijele ramase in stergar se pot folosi si ele, aplicate pe gambe sub forma de cataplasme.



0 comments:

Post a Comment